Alegerile locale sunt, probabil, cele mai agitate în fiecare an electoral, în principal din cauza candidaturilor uninominale la primării, dar și a numărului mare de candidați implicați în comunitate. Dacă un parlamentar sau președintele României este puțin sau deloc accesibil în mod direct majorității votanților, cei înscriși în cursa pentru fotoliul de edil își fac adesea campanie stradală. Iar interesul fiind atât de ridicat, casele de pariuri au propus cote ale rezultatelor pentru potențialii primari.
Astfel, o situație interesantă se manifestă în București, mai exact în Sectorul 1, unde candidatul comun PSD-PNL înregistrează o evoluție spectaculoasă. Plasat în sondaje drept principal beneficiar al aversiunii locuitorilor față de Clotilde Armand – și singurul în stare să ia locul actualei primărițe, George Tuță a recuperat nu doar la capitolul notorietate, ci și la încredere. Dacă la intrarea în cursă, bookmakerii îl cotau cu șanse modeste, eventuala sa victorie răsplătindu-i pe pariori cu o cotă de 7, în ultima săptămână aceasta a scăzut zilnic.
De la 2,65 pe 23 mai, răsplata jucătorilor ar fi astăzi de doar 1,65, viteza tendinței descendente indicând rolul votului util în economia electorală. Se pare că forța aparatelor de partid, alături de profilul candidatului, i-au adus acestuia capacitarea tuturor nemulțumiților față de actuala administrație. Inclusiv campania în care și-a ales aliați și susținători puternici, precum fostul primar Andrei Chiliman sau cel mai de succes edil al Bucureștiului din prezent – Daniel Băluță de la Sectorul 4 – pare să fi dat roade, apelând la „patriotismul local” al locuitorilor fostei „Capitale a Capitalei”. Asta pentru că frustrarea acumulată de majoritatea votanților din Sectorul 1 ține de continua degradare a condițiilor de viață din ultimii ani din cea mai bogată subdiviziune a Bucureștiului.
Cifrele caselor de pariuri vin să confirme și cel mai recent sondaj CURS, în care Tuță se află pe prima poziție, evoluție consolidată în intenția de vot, care se concentrează în favoarea candidatului cu cele mai mari șanse de a o înlocui pe Clotilde Armand, a cărei lipsă de performanță administrativă este criticată de 70% dintre cei cu domiciliul în Sectorul 1. Provocarea pentru aceasta din urmă constă și în situația juridică delicată cu care se confruntă, având în vedere decizia instanței, de a confirma raportul ANI privind conflictul de interese. În cazul în care sentința va rămâne definitivă, mandatul actualului edil va fi încheiat prin ordin al prefectului Capitalei.