Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a făcut precizări, joi, la Antena 3 CNN, după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat că este adeptul impozitării progresive, precizând totodată că nu exclude nici continuare cu cota unică la companii. Pe de altă parte, Partidul Național Liberal (PNL) susține în continuare cota unică. Potrivit liderului formațiunii, Nicolae Ciucă, această politică a contribuit la reducerea decalajelor față de statele mai dezvoltate.
„Cine a fost prima voce care a susținut introducerea impozitului progresiv în România? Prim-ministrul Brătianu, dar e o altă discuție. Nu scade niciun venit. În funcție de ceea ce întâmplă cu negocierile cu UE vedem în ce măsură va fi accelerată această reformă fiscală. În nici un caz nu va fi vorba de nici o pierdere de venituri, nici o scădere salarială. (…) Sunt patru, cinci variante pe masă. Veniturile românilor, din pensii și salarii, nu vor scădea. A, veniturile foarte mari, veniturile din dividende, veniturile întreprinderilor, impozitele la cifre foarte mari, dacă se ajunge la concluzia că acel impozit progresiv este recomandat. Toată lumea spune că voi sunteți singura țară care nu aveți așa ceva și trebuie făcută. Dacă nu vom avea încotro, o vom face. Dacă nu, rămânem așa cum suntem”, a spus Mihai Tudose, într-o intervenție telefonică la Antena3 CNN.
Ciolacu: Sunt adeptul impozitării progresive. Nu exclud o continuare cu cota unică la companii
”Noi avem de îndeplinit o altă reformă, reforma fiscală. Acolo va fi o discuție amplă unde vom lua hotărârile cele mai bune. Sunt adeptul impozitării progresive, ea este peste tot în lume. În Europa mai este într-un stat care este ca și mărime cât Bucureștiul și în Federația Rusă și mi se pare în Bulgaria pe anumite segmente. Noi nu mai avem cota unică. Noi trebuie să lămurim și acest lucru. Eu nu sunt neapărat, nu exclud continuarea cu cota unică la companii. Dar cota unică trebuie să fie cota unică. O cota unică înseamnă tot sistemul de impozitare. Dacă am hotărât astăzi să fie cota unică, ar însemna că creștem taxe și impozite”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Euronews.
El a precizat că nu exclude nici cota unică.
„Eu nu exclud cota unică. Și am stat cu oamenii de afaceri și am văzut și bunele și relele, am stat de vorbă și cu ANAF-ul ca sistem de strângere a taxelor. O cotă unică trebuie să fie unică, nu trebuie să fie o cotă unică cu excepții pe fiecare, în funcție de cum ne convine nouă. Pentru că acel mecanism nu mai este sustenabil în an electoral să încercăm să modificăm. De fapt, ne furăm singuri pălăria. Nu putem dezvolta România și nu putem menține acest ritm de investiții din acest moment care e cel mai mare din istoria României. Cred că am ajuns la 42 de miliarde în primele luni. Deci tot ce este deficit este în acest moment depășit de câte investiții facem”, a mai transmis Ciolacu.