Bunăstarea şi securitatea cetăţenilor români din străinătate, respectarea drepturilor şi intereselor lor, dialogul permanent şi promovarea valorilor şi a moştenirii noastre istorice şi culturale reprezintă obiective de acţiune constantă pentru activitatea noastră diplomatică, a transmis, duminică, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.
“Această zi este un moment simbolic în care circumstanţele diverse care ne-au făcut să fim fizic departe unii de ceilalţi sunt depăşite de ceea ce ne leagă sufleteşte. Suntem uniţi de valorile care ne definesc şi de reperele identităţii naţionale la care ne raportăm oriunde ne-am afla”, a afirmat Odobescu.
Ministrul Afacerilor Externe a subliniat că priorităţile mandatului său sunt legate de componenta consulară, respectiv de asigurarea unor servicii consulare la standarde înalte şi eficientizarea acordării de asistenţă şi protecţie consulară.
“Eforturile permanente pe care le facem sunt fundamentate pe dorinţa de a răspunde nevoilor dumneavoastră şi pe angajamentul de a adapta şi îmbunătăţi constant serviciile către cetăţeni, fie că vorbim de extinderea reţelei consulare, digitalizarea serviciilor sau asistenţa şi protecţia asigurate oriunde v-aţi afla în străinătate, inclusiv în cazul crizelor consulare. Aceste acţiuni reconfirmă importanţa acordată de statul român cetăţenilor români de pretutindeni şi contribuie direct la menţinerea şi facilitarea relaţiei dumneavoastră cu România”, a adăugat Odobescu.
Ea a amintit că în 2024 sunt marcaţi 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord Atlantică, prin împlinirea unei aspiraţii istorice şi a unui imperativ de securitate, dar şi 35 de ani de la Revoluţia din 1989, o perioadă pe care am parcurs-o cu toţii, în ţară sau în afara ei, contribuind la construcţia unei societăţi româneşti în care valori precum democraţia, libertatea, demnitatea sau dreptul la liberă exprimare să fie fundamente indestructibile.
“Trăim în continuare vremuri dificile, marcate de războiul de agresiune dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi de situaţia tensionată din Orientul Mijlociu. Diplomaţia română continuă să acţioneze, în cadrul structurilor europene şi euroatlantice şi alături de partenerii săi strategici, consecvent şi pragmatic, pentru garantarea securităţii naţionale şi a cetăţenilor săi, aflaţi în România sau dincolo de graniţele ei”, a mai punctat ministrul Odobescu în mesajul transmis.
Ea a evidenţiat că principiul alegerilor libere stă în centrul funcţionării statului, iar derularea ciclurilor electorale care au loc anul acesta este garanţia apărării valorilor în care credem. Odobescu i-a îndemnat pe cetăţenii români aflaţi în străinătate să îşi exercite dreptul constituţional de a vota într-una dintre cele 915 secţii de votare, număr record de secţii organizate de MAE, în acest an, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.
“Îi asigur că MAE, atât la nivelul Centralei, cât şi al Serviciului Exterior, va depune toate eforturile pentru a asigura desfăşurarea în condiţii optime a alegerilor din 9 iunie. De data aceasta, procedura de votare este îmbunătăţită substanţial, prin utilizarea terminalelor informatice în secţii, preluarea electronică a semnăturilor alegătorilor şi prelungirea programului de votare. Noi toţi, la nivelul instituţiilor, dar şi al fiecărui cetăţean român care trăieşte în ţară sau în străinătate, putem contribui la dezvoltarea unei Românii moderne şi dinamice, aşa cum ne-o dorim!”, a adăugat Odobescu.
În perioada 24 – 26 mai, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, se desfăşoară cea de-a VII-a ediţie a Festivalului “Aici-Acolo”. Evenimentul, aflat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României, a inclus o serie de activităţi organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Seria de evenimente a început vineri, la Patriarhia Română, continuând la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Sâmbătă, la Palatul Parlamentului, a avut loc deschiderea oficială a sesiunii de comunicări cu câteva paneluri unde participanţii au avut un dialog cu reprezentanţii statului pentru a le transmite preocupările, nevoile şi dificultăţile cu care confruntă în ţările gazdă şi la întoarcerea în ţară. Vineri seară, la Ateneul Român, participanţii au audiat concertul pianistei Elizabeth Sombart şi al Orchestrei New Hope.
Programul de duminică a inclus vizitarea expoziţiei multidisciplinare de design şi industrii creative “Romanian Design Week” şi a Muzeului Naţional de Artă al României, a Muzeului Naţional de Istorie a României şi a Muzeului Colecţiilor de Artă. Seara de duminică se va încheia cu un moment cultural organizat la Opera Naţională, care va include un concert dirijat de Daniel Jinga.
Festivalul “Aici-Acolo” a fost iniţiat în 2017 de Administraţia Prezidenţială din dorinţa de a crea punţi între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei ţări care se afirmă în plan european.