Investițiile în zona de infrastructură au căpătat o amploare foarte mare în România, iar orașul cel mai puternic din zona Ardealului, Clujul, intră într-o etapă accelerată de dezvoltare. În Cluj pornesc lucrările la linia de metrou, se construiește spitalul regional, dar și Centura metropolitană a Clujului, tronsonul 1, Cluj-Floreşti. Aceste trei investiții, dar și altele care se fac în zona Ardealului, vor transforma Clujul într-o adevărată ”Perlă a Carpaților” și un rival pe măsură pentru București.
Primarul Clujului, Emil Boc, anunță că a dat stargul lucărilor la Centura metropolitană a Clujului, tronsonul 1, Cluj-Florești. Acest tronson va fi gata într-un an și va asigura accesul la noul spital regional, din Cluj.
”Astăzi, 24 mai, au început lucrările la Centura metropolitană a Clujului, tronsonul 1, Cluj-Florești.
Acest tronson al Centurii metropolitane are următoarele avantaje pentru clujeni:
– prin lărgirea drumului de la 4 la 6 benzi va fi creată banda dedicată pentru transportul în comun pe toată ruta Florești – Cluj -Napoca, inclusiv în Cluj-Napoca;
– asigură accesul la Spitalul Regional de Urgență, unde lucrările de construcție au început. Se construiește un pasaj suprateran de 58 de metri și o girație pentru a asigura accesul la spitalul regional;
– cuprinde piste pentru biciclete pentru a continua dezvoltarea culoarului de mobilitate.
Termenul de încheiere a lucrărilor pentru acest tronson este finalul anului viitor.
În concluzie, acest tronson al centurii metropolitane a Clujului va contribui decisiv la decongestionarea traficului prin instituirea benzilor suplimentare pentru transportul în comun. Cele 38 de autobuze care circulă azi pe ruta Florești – Cluj nu vor mai fi în traficul general, ci vor avea bandă dedicată de transport în comun. De asemenea, această bandă dedicată va permite accesul rapid al Ambulanței/Salvării la Spitalul Regional de Urgență.”, arată primarul Clujului, Emil Boc.
La Cluj se construiește linie de metrou
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a semnat autorizația de construire pentru metroul clujean. Potrivit proiectului, Magistrala 1 de metrou Cluj va avea o lungime de 21,3 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran.
„Este un pas necesar pentru demararea efectivă a acestui proiect mult așteptat, care va influența în mod decisiv dezvoltarea viitoare a întregii zone metropolitane Cluj”, a declarat președintele CJ Cluj.
Proiectul metroului din Cluj
Potrivit proiectului, Magistrala 1 de metrou Cluj va avea o lungime de 21,3 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran.
Etapa 1 a proiectului se va desfășura pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești.
Potrivit unui comunicat al CJ Cluj, traseul liniei de metrou ușor începe din zona rezidențială din Florești. Astfel, primele stații vor deservi zonele de locuințe, apoi zonele multifuncționale desfășurare în jurul viitorului Spital Regional de Urgență, respectiv al centrului comercial din apropiere. Cu următoarele stații se va intra pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, acestea deservind cartierul Mănăștur, apoi linia va urma magistrala rutieră vest-est, traversând centrul orașului până în Piața Mărăști. De aici, o linie va continua spre zona industrială Muncii, iar o alta va deservi cartierele Gheorgheni și Sopor.