VIDEO Iohannis anunță că România nu va trimite militari în Ucraina în ciuda declarațiilor unor state europene/ Inflația ne-a blocat înzestrarea Armatei

Președintele Klaus Iohannis neagă posibilitatea ca militari români să fie trimiși pe front în Ucraina.

„România nu va trimite combatanți în Ucraina și cu asta discuția s-a încheiat”, a declarat șeful statului.

Pe lângă Franța, mulți lideri din alte țări precum Estonia sau Polonia au vorbit deschis despre o posibilă trimitere de militari în Ucraina.

România nu a folosit 2,5% din PIB pentru Armată

Referitor la cheluielile pentru înzestrarea Armatei, Iohannis a declarat că lucrurile s-au complicat din două motive:

”Unul pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de azi și atunci nu mai este chiar așa de ușor de făcut o achiziție. Doi: inflația pe care am avut-o a stricat un pic socoteala și în această zonă, dar în bună măsură deja s-a corectat acestă chletuială. La Apărare s-au cheltuit bani foarte mulți chiar la începutul acestui an pentru chestiuni care au fost planificate a fi achiziționate în anul trecut”, a precizat Iohannis.

Pe de altă parte șeful Statului Major spunea, miercuri, că ar trbui accelerat procesul de înzestrare al Armatei. Referitor la acest lucru, Iohannis a spus că „România face foarte bine ce face în zona înzestrării”.

„Regulile de achiziții publice de multe ori întind procesul artificial foarte mult și da, este o chestiune care s-a discutat și la alt nivel că poate este nevoie chiar în UE să îmbunătățim regulile de achiziții publice pentru a accelera exact ăn acestă zonă”, a arătat președintele.

 

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482