VIDEO ‘Să facă un test’ – Rareș Bogdan, despre posibilitatea ca Vîlceanu să fie sub influența unor substanțe necunoscute

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, se arată siderat de comportamentul avut de parlamentarul Dan Vîlceanu, în timpul scandalului fizic cu Florin Roman. Florin Roman spunea ulterior scandalului că Dan Vîlceanu ”avea privirea tulbure”.

Liberalul a condamnat atitudinea lui Vîlceanu, pentru care nu are o explicație logică: „Există peste tot discuții în contradictoriu”, a explicat Rareș Bogdan, la postul Digi 24.

Bogdan susține că gestul e de o gravitate deosebită

„E de o gravitate extrem de mare. Dacă vedem violență în Parlament, ne putem aștepa să vedem în stradă violență.

A dorit să aplice legea pumnului. Domnia sa trebuie să ofere niște răspunsuri. Nu e vorba de un deputat sau doi, ci de imaginea unei instituții cheie într-un stat democratic”, a punctat Rareș Bogdan.

Europarlametarul a vorbit și despre supozițiile apărute în spațiul public despre posibilitatea ca Vîlceanu să fie sub influența unor substanțe necunoscute. Florin Roman spunea ulterior că Dan Vîlceanu ”avea privirea tulbure”.

„Pur și simplu îl trăgea după el. A sărit peste mese. Ceva ce vedem doar în filme sau țări din Africa. Nu am văzut genul ăsta de comportament în Parlamentul României. Clar că va trebui să existe o sancțiune cât se poate de clară. Apoi ne mirăm că unii oameni nu vor să intre în politică.

Domnul Vîceanu să facă un test, ca să elimine orice supoziție (n.r.: cu referire la posibilitatea ca Vîlceanu să fi fost sub influența unor substanțe necunoscute). (…) Domnul Florin Roman i-a reproșat d-lui Vîlceanu că stă în bancă după ce a fost exclus din partid. Dan Vîlceanu, aparent, fără un motiv anume sărit peste bănci, iar de acolo l-a prins într-o menghină. Nu pot să-mi dau seama”, a concluzionat Bogdan.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor, sancţiune maximă pentru Dan Vîlceanu, după ce l-a bătut pe Florin Roman: 50% din salariu timp de 6 luni şi diminuarea timpului de vorbire la doar 10 secunde, în plen, timp de 3 luni

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, la solicitarea Biroului Permanent, o sancţiune maximă pentru deputatul neafiliat Dan Vîlceanu, după ce l-a bătut pe liberalul Florin Roman în plen. Astfel, parlamentarul va avea tăiat 50% din salariu timp de 6 luni şi diminuarea timpului de vorbire la doar 10 secunde, în plen, timp de 3 luni. Decizia poate fi contestată.

Solicitarea privind sancţionarea lui Dan Vîlceanu a fost făcută de deputatul Florin Roman în şedinţa Biroului Permanent.

Comisia juridică, reunită marţi, a decis ca deputatul Dan Vîlceanu să primească sancţiunea maximă: tăierea a 50% din salariu timp de 6 luni şi diminuarea timpului de vorbire la 10 secunde, în plen, timp de 3 luni, a declarat pentru News.ro deputatul Cristina Trăilă, membră în comisie, relatează News.ro. Dan Vîlceanu poate contesta decizia colegilor săi, relatează News.ro.

Poziția lui Florin Roman

„Am încercat să feresc plenul Parlamentului de gestul lui total deplasat şi necontrolat. Nu mă aşteptam la un astfel de gest. Nu poţi să te aştepţi ca un om pe care îl cunoşti de zeci de an, cu care, vorba aceea, ţi-ai mâncat cojile, să ajungă să aibă genul acesta de comportament. Dar nu era un tip violent. E absolut regretabil cu un astfel de gest s-a petrecut în Parlamentul României. Ce ar fi trebuit să fac eu? În momentul în care oricare dintre noi, puneţi-vă în situaţia mea, vine şi îţi aplică… Aveam două variante, de a reacţiona fizic, şi am evitat acest lucru, şi de a suporta această agresiune”, a afirmat Florin Roman, după ce a mers marţi la INML pentru a scoate certificat medico-legal, coform News.ro.

Întrebat dacă i s-a spus de câte zile de îngrijiri medicale are nevoie, deputatul PNL a răspuns: „Nu. Mi s-a spus că urmează să fie eliberat certificatul medico-legal constatator”.

Chestionat, de asemenea, dacă va renunţa la plângerea penală, în cazul în care Dan Vîlceanu îl va contacta şi îşi va cere scuze sau îi va spune că îi pare rău, Florin Roman a replicat: „Ca cetăţean sunt obligat să fac plângere împotriva oricărui cetăţean care agresează”.

„Este cu atât mai agravant cu cât acest lucru se întâmplă în interiorul Parlamentului. Ce exemplu am da noi societăţii româneşti, cetăţenilor, dacă am pune batista pe ţambal în astfel de situaţii? De aceea am şi cerut difuzarea imaginilor. Ştiam că aceste imagini sigur vor arunca o imagine asupra Parlamentului, dar am făcut-o tocmai pentru a face dovada faptului că acolo nu a fost o bătaie, cum foarte mulţi au scris, a fost o agresiune”, a conchis Roman.

Context

Deputatul PNL Florin Roman susţine marţi, într-o postare pe Facebook, că deputatul Dan Vîlceanu l-a agresat la ieşirea din sala de plen, în mod golănesc, cu o lovitură cu genunchiul aplicată în zona nasului. El a povestit că Vîlceanu a încercat să îl muşte şi l-a prins de gât. Roman anunţă că va depune solicitare de sancţionare a deputatului, pentru lovire şi va depune plângere penală împotriva acestuia.

Din imaginile surprinse de camerele de filmat din Parlament, incidentul dintre Dan Vîlceanu şi Florin Roman a avut loc în anticamera sălii de plen. Cei doi se împing, iar Vîlceanu încearcă să îl muşte pe liberal de faţă, în timp ce îl ţine de gât. Deputatul neafiliat Dan Vîlceanu a declarat, marţi pentru News.ro, că nu va da declaraţii privind altercaţia pe care a avut-o în plenul Camerei Deputaţilor cu liberalul Florin Roman, pentru că „nu vrea să intre în scandaluri marca Roman”.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, despre incident, că „violenţa fizică este de neacceptat”, mai ales în Parlament şi apreciază că atacul asupra lui Florin Roman „arată măsura unei lipse de caracter şi conduită morală din partea deputatului Dan Vîlceanu”.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482