Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, vine cu detalii despre Autostrada Moldovei. El arată că această autostradă începe să prindă contur, iar în prezent se lucrează la celebrul nod turbion, un proiect unic de infrastructură în România, asta pentru că va uni Autostrada Moldovei cu Autostrada Unirii.
”La ultima vizită de zilele trecute pe șantierul Lotului 3 Mircești – Pașcani al Autostrăzii Moldova #A7 (Bacău-Pașcani) împreună cu Marius Pintilie – primarul Municipiului Pașcani, am putut vedea cum traseul autostrăzii începe să prindă contur.
Pe acest lot, constructorul execută următoarele lucrări, în principal;
– lucrări de decopertare vegetală pe traseul autostrăzii și al bretelelor de legătură aferente nodurilor rutiere;
– lucrări de umpluturi la corpul autostrăzii;
– lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare;
– lucrări de forare piloți pentru structuri (viaducte, poduri și pasaje);
– lucrări de relocare a rețelelor de utilități publice.
Nodul turbion, singurul de acest tip din România
Nodul rutier de tip turbion dintre cele 2 autostrăzi #A7 şi #A8 este localizat la sud de Pașcani, mai exact pe raza U.A.T.-urilor Stolniceni – Prăjescu și Pașcani, se va întinde pe o lungime de cca 2 km și o suprafață de 220 hectare și va cuprinde, în principal:
– 8 bretele, proiectate la viteza de 80 km/h
– 12 pasaje (8 pasaje aferente A7 și 4 pasaje aferente A8)
– 5 podețe
Antreprenorul are un ritm bun de lucru și o mobilizare de muncitori și utilaje eficientă, fapt ce va asigura finalizarea acestui lot în termenul contractual.
Traseul autostrăzii Bacău-Pașcani
Traseul autostrăzii Bacău – Pașcani va fi prin județele Bacău, Neamț și Iași și va traversa următoarele unități administrativ teritoriale:
– Moldoveni, Secuieni, Horia, Trifești, Dulcești, Cordun, Săbăoani, Gherăești (Neamț)
– Mircești, Hălăucești, Mogoșești – Siret, Stolniceni – Prăjescu, Pașcani (Iași)
Valoarea contractului este de 1,76 miliarde de lei, fără TVA, finanțare asigurată din fonduri europene nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență #PNRR.”, arată Irinel Ionel Scrioșteanu.