AUR încearcă să obțină fotoliul de primar al comunei Birchiș cu un candidat condamnat de Judecătoria Lipova, la sfârșitul anului 2021, pentru delapidare, fals intelectual și uz de fals la doi ani și șase luni de închisoare. E adevărat, cu suspendare. Dar, ceea ce este demn de remarcat este că persoanei cu pricina i s-a și interzis dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pentru o perioadă de 5 ani. Bărbatul scapă însă de răspunderea penală ca urmare a prescripției.
Candidatul cu pricina se numește Căpâlnășan Fănică, acesta având de-a lungul timpului mai multe procese cu Direcția Silvică, scrie arq.ro.
În cele ce urmează vă prezentăm un fragment din soluția pe scurt publicată pe site-ul Judecătoriei Lipova în dosarul cu numărul 560/250/2021. „[…] condamnă pe inculpatul Căpălnășan Fănică, la o pedeapsă de: – 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată. În temeiul art. 67 alin. 2 Cod penal, îi aplică inculpatului pedepse complementare şi îi interzice acestuia, pe o perioadă de 5 ani, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a și b Cod penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, conform art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal. Pe lângă pedeapsa principală şi în temeiul art. 65 alin. 1 Cod penal, îi aplică inculpatului pedepse accesorii şi îi interzice acestuia exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a și b Cod penal, care va urma soarta pedepsei principale, inclusive în ceea ce privește executarea. În baza art. 321 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 și art. 38 alin.1 Cod penal, și art. 396 alin. 1 și 2 Cod procedură penală, condamnă acelaşi inculpat la o pedeapsă de: – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. În baza art. 323 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 și art. 38 alin.1 Cod penal, și art. 396 alin. 1 și 2 Cod procedură penală, condamnă acelaşi inculpat la o pedeapsă de: – 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată. În baza art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, contopește cele 3 pedepse aplicându-i inculpatului pedeapsa de: – 2 ani închisoare la care se adaugă o treime din celelalte pedepse, respectiv 6 luni închisoare, pedeapsa rezultantă fiind de: – 2 ani și 6 luni închisoare. Aplică pedepsele accesorii și complementare stabilite pe lângă pedeapsa de 2 ani închisoare, executarea pedepselor accesorii urmând modalitatea de exectare care este stabilită pentru pedeapsa principală. În temeiul art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.”
De remarcat că apelul formulat de Căpâlnășan în dosarul respectiv a fost respins ca nefondat de Curtea de Apel Timișoara, prin Hotarârea 458/2022 pronunțată în 04.05.2022, deci Hotarârea 161/2021 din 21.12.2021, pronunțată de Judecătoria Lipova a rămas definitivă. Dar numai până în 10.11.2022, când prin Hotărârea 68/2022, Curtea de Apel Timișoara admite cererea de contestație în anulare formulată de viitorul cadidat la Primărie, dispunând încetarea procesului penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, fals intelectual și uz de fals, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Astfel, bărbatul a scăpat din punct de vedere legal de urmările sentinței pronunțate de Judecătoria Lipova.