Vin vești proaste pentru o parte din românii care s-au pensionat înainte de 2001. Conform unor informații apărute în spațiul public, aceștia nu vor benefica de majorări în urma recalculării pensiilor. Asta pentru că pe atunci săptămâna de muncă era de șase, nu de cinci zile, iar perioada extra nu ar putea fi calculată, susțin jurnaliștii de la România TV.
Iată ce informează postul TV
Pensionarii retrași înainte de 2001 nu beneficiază de recalcularea completă a veniturilor, afectând direct cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie. În plus, aceștia sunt obligați să prezinte dovezi suplimentare privind orele suplimentare, munca de weekend de dinainte de Revoluţie și alte sporuri, lucru care creează dificultăți majore.
Până la Revoluţia din 1989, săptămâna de lucru era de 6 zile, inclusiv sâmbăta, dar acele ore nu se iau în calcul acum, astfel că cei care s-au pensionat până în 2001 pierd toate aceste ore muncite, care nu sunt luate în calcul la recalcularea pensiei.
Comisia Europeană a previzionat creșterea datoriei externe a României, astfel că rămâne de văzut de unde exact va găsi statul român bani pentru recalcularea pensiilor
De asemenea, datoria guvernamentală a României este aşteptată să crească, de la un nivel de 48,8% din PIB în 2023, până la aproape 51% din PIB în 2024 şi 53,9% din PIB în 2025. Riscurile la adresa perspectivei fiscale sunt orientate spre deficite mai mari, în special în 2024, când chletuielile suplimentare pre-electorale ar putea creşte şi mai mult chletuielile.
Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară şi în toamnă) şi două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.