Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că nu va ceda „șantajului” angajaților din muzee care pregătesc cel mai mare protest în domeniu după 1989, o parte din instituții anunțând că nu vor participa la Noaptea Muzeelor. Nemulțumirea angajaților din sectorul muzeal este nivelul salarizării.
Declarațiile lui Ciolacu:
- „Am avut o discutie cu dna ministru al Culturii. Si eu sunt nemultumit de foarte multe lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap sa boicotez niste copii sa viziteze muzeele. Fac apel la dansii sa isi faca serviciul pentru care sunt angajati.
- La un asemenea santaj eu nu voi raspunde. Calea cea mai corecta este sa ne asezam la masa in perioada urmatoare si dansiii sa isi faca slujba pentru care sunt platiti. Inteleg ca este an electoral, ca sunt nemultumiri, dar trebuie sa avem si un dialog si nu-mi aduc aminte sa nu fi stat la masa, decent, de vorbăa, cu vreo categorie de bugetari.
- La santaj ii anunt oficial ca nu voi raspunde. Daca e nevoie, voi apela la alti ministri si avem grija de muzee de noaptea muzeelor”
Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” au anunţat că nu vor participa la ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor, după ce membrii Sindicatului Specialiştilor din instituţia muzeală au informat că nu vor efectua ore suplimentare în afara programului obişnuit de lucru în data desfăşurării evenimentului.
Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media “CulturMedia” – CNS Cartel Alfa au anunţat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu. Acestea acuză “degradarea continuă a mediului de muncă” în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, “tratament discriminatoriu” între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, “umilinţe şi ignorare” a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional, “politici culturale şi salariale inadecvate”, “mizerie la care sunt condamnaţi” lucrătorii din domeniu, în ciuda complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului, “condamnarea la extincţie prematură” a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu “pensii de mizerie”, “depopularea şi deprofesionalizarea dramatică” a domeniului.