Debutul campaniei electorale oficiale, marcat pe 10 mai, a adus o scădere de acțiune și zgomot politic în București, după ce precampania – mult mai puțin reglementată legal din punct de vedere al cheltuielilor, fusese una efevescentă. Primul lansat în cursă a fost actualul edil, care a declarat în mod repetat că își dorește un nou mandat în fruntea Municipalității. Din bazinul de circa 70% nemulțumiți de lipsa performanței actualei administrații, bazin situat vehement împotriva lui Nicușor Dan, opțiunea cea mai serioasă a fost luată de primarul Sectorului 5 și președintele PUSL, Cristian Popescu Piedone, acesta înregistrând scoruri în jurul a 40%, față de candidatul USR-PMP-FD, cotat în aprilie sub 30% intenție de vot. Lucrurile s-au complicat după retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și revenirea la candidaturi separate propuse de PSD, în persoana Gabrielei Firea, și PNL, prin Sebastian Burduja.
O parte dintre alegătorii PSD au revenit la matricea politică aliniată în spatele candidatului propriu, reducând scorul candidatului umanist, Cristian Popescu Piedone, în vreme ce Sebastian Burduja speră la o consolidare a voturilor liberale în favoarea sa, scăzând astfel și procentele lui Nicușor Dan. Restul candidaților fiind marginali, această luptă în 4 are câteva caracteristici.
Ce au în comun Piedone și Burduja?
În ciuda tipologiei personale diferite, Piedone și Burduja țin afișul campaniei, arătând că își doresc victoria, mai ales că diferențele din sondajele de opinie sunt atât de mari, încât probabil că strategii nu se mai iau după ele. În plus, ambii beneficiază de o prezumție a așteptărilor pozitive, având în vedere că nu au mai ocupat fotoliul de primar general. Dacă în cazul liderului PUSL, 2 mandate la Sectorul 4 și un mandat la Sectorul 5 indică o performanță verificată, șeful liberalilor din București se laudă cu o bună pregătire educațională internațională. Mai mult, amândoi încearcă să se poziționeze drept alternative viabile, Cristian Popescu Piedone declarând duminică: „Finala se dă între mine și Burduja”, ministrul Energiei răspunzând prompt: „Alegătorii lui Piedone sunt oameni de bun simț”. În fine, un alt aspect esențial pentru o capitală afectată de probleme grave, precum termoficarea, traficul, curățenia, starea parcurilor sau blocajul edilitar cu efecte economice devastatoare, constă în programele propuse de cei doi: Cristian Popescu Piedone a asumat public un document intitulat „Contractul cu bucureștenii”, în vreme ce Sebastian Burduja a propus „Planul pentru București”.
Cine se teme de Piedone?
Dintre cei doi, mai vocal și mai popular, mai ales în mediul online, unde adună milioane de vizualizări pe facebook și tiktok, rămâne Piedone, confruntat, conform propriilor declarații, cu un linșaj mediatic în zona tv. Acesta a izbucnit în direct la adresa lui Rareș Bogdan, ridicând o problemă: „Vorbesc de acele sondaje otrăvite în care pe cei care au cel mai mare scor […] nu îi interesează decât de Piedone. Dacă e pe locul 17, lăsați-l dracului în pace”. Raționamentul său este simplu: dacă nu ar fi favorit real pentru fotoliul de primar, de ce s-ar lupta cineva să îi afecteze imaginea?
Liniște în campaniile Gabrielei Firea și a lui Nicușor Dan
Conștienți de susținerea politică solidă, cei doi încearcă să evite greșelile neprovocate, pentru a nu antagoniza electoratele celorlalți. Nicușor Dan știe că o parte dintre simpatizanții PNL pot trece de la el către Sebastian Burduja, în timp ce Gabriela Firea are nevoie de fiecare vot pentru a-și maximiza șansele de succes. Dacă Nicușor Dan speră la mobilizarea tuturor celor anti-PSD, cauționând eșecul celor 4 ani cu ideea presupusei corectitudini, Gabriela Firea marșează pe marile proiecte demaracte în mandatul său și pe fondurile europene contractate între 2016 și 2020. Totuși, ambii evită stridențele, semn că cercetările sociologice ale strategilor de campanie indică o luptă strânsă, în care, alături de Piedone, primii 3 candidați au scoruri sensibil egale.
Eșecul votului util
Ideea că votanții se pot grupa în funcție de o polarizare între fruntașii clasamentului suferă tocmai din pricina sistemului electoral, cu un singur tur, în care primul este câștigător. Dacă majoritatea sondajelor recente prezintă abateri și diferențe foarte mari, nu la fel stăteau lucrurile în urmă cu 3 săptămâni, când ierarhia era clară: Cristian Popescu Piedone, Nicușor Dan, Cătălin Cîrstoiu, cu circa 10 procente între ei, respectiv 40%, 30%, 20%. Or, dacă intrarea în cursă a Gabrielei Firea a readus o parte dintre social-democrați în bazinul natural, afectând cu circa 10% scorul lui Piedone, și transferând o parte din intenția de vot a acestora în favoarea sa, opțiunile de 20% ale lui Cătălin Cîrstoiu le-a împărțit cu Sebastian Burduja, care la rândul său a redus votul pentru Nicușor Dan. Prin urmare, scenariul cel mai plauzibil va fi să avem un podium cu cei 3 (Cristian Popescu Piedone, Gabriela Firea, Nicușor Dan), fiecare cu rezultate în jurul a 25-27%. De aici și dificultatea identificării, în zona celor nemulțumiți de prestația lui Nicușor, a unei opțiuni sigure, capabile să asigure alternativa câștigătoare.