MAI anunţă extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă cu 25 de localităţi din judeţele Cluj, Iaşi, Hunedoara şi Ialomiţa

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă o nouă extindere a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) cu 25 de localităţi din judeţele Cluj, Iaşi, Hunedoara şi Ialomiţa. Astfel, locuitorii acestora vor putea solicita digital înregistrarea naşterilor şi a deceselor.

Potrivit MAI, începând de marţi, etăţenii din următoarele municipii, oraşe şi comune pot accesa digital serviciile de înregistrare a evenimentelor majore de stare civilă, respectiv naşteri şi decese: judeţul Cluj (Turda, Câmpia Turzii), judeţul Iaşi (Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău, Butea), judeţul Hunedoara (Haţeg, Brad, Simeria, Peştisu Mic, Băcia, Băiţa, Certeju de Sus, Şoimuş, Hărău) şi judeţul Ialomiţa (Fierbinţi-Târg, Căzăneşti, Sfântu-Gheorghe, Balaciu, Sineşti, Dridu, Perieţi, Jilavele, Coşereni, Moviliţa).

Începând din 8 mai, a fost demarată o primă etapă de extindere a SIIEASC, cetăţenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanţa, Slobozia, Iaşi, Deva, Sibiu, Timişoara şi judeţul Ilfov putând obţine în format digital, dar şi fizic, la cerere, certificate de naştere şi deces.

Punerea în funcţiune, la nivel naţional, a Sistemului Informatic are ca termen de finalizare data de 24 septembrie 2024.

Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei au implementat “Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC”, cod SMIS 2014+ 120025, cofinanţat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei au implementat “Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC”, cod SMIS 2014+ 120025, cofinanţat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

În implementarea proiectului, un rol important l-a avut sprijinul acordat de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate.

Valoarea proiectului a fost de 184.920.864,06 lei cu TVA, din care 155.964.263,64 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Competitivitate (POC), 28.952.894,61 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din bugetul naţional şi 3.705,81 lei cofinanţare eligibilă a beneficiarului.

Obiectivul general a fost de a sprijini digitalizarea de la nivelul administraţiei publice, prin informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea şi eliberarea documentelor de stare civilă, precum şi implementarea suportului necesar dezvoltării şi accesării serviciilor electronice care au la bază informaţii de stare civilă pentru cele 4 evenimente primare de viaţă: naştere, căsătorie, divorţ şi deces, prevăzute în Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată.

Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă este alcătuit din 5 platforme interoperabile având ca scop furnizarea de servicii digitale circumscrise înregistrării sau, după caz, atestării evenimentelor de viaţă: naştere, căsătorie, divorţ şi deces.

Infrastructura S.I.I.E.A.S.C. integrează o platformă dedicată desfăşurării activităţii tuturor ofiţerilor de stare civilă din România, o platformă dedicată cetăţeanului, platforma instituţiilor publice partenere – prin intermediul căreia va fi asigurată interoperabilitatea cu administraţia publică, şi o componentă în care se regăseşte o arhivă electronică în care sunt stocate peste 68,5 milioane de acte de stare civilă digitizate, cuprinzând informaţii din ultimii 100 de ani, mai exact, începând cu luna ianuarie 1921.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4210