Lovitură grea pentru criminalitatea organizată

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, anunţă joi un pas înainte în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a profiturilor ilegale asociate, o nouă directivă care stabileşte norme minime la nivelul UE privind urmărirea, identificarea, indisponibilizarea, confiscarea şi gestionarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni în legătură cu o gamă largă de infracţiuni fiind publicată în Jurnalul Oficial al UE. Ministrul afirmă că se va asigura că vor transpune directiva în legislaţia naţională, în perioada imediat următoare şi precizează că Ministerul Justiţiei, prin ANABI, depune eforturi pentru: prevenirea criminalităţii, protecţia victimelor, educaţie juridică prin acordarea de granturi (finanţări nerambursabilă) către ONG-uri.

”Un pas înainte în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a profiturilor ilegale asociate. O nouă directivă care stabileşte norme minime la nivelul UE privind urmărirea, identificarea, indisponibilizarea, confiscarea şi gestionarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni în legătură cu o gamă largă de infracţiuni a fost publicată, astăzi, în Jurnalul Oficial al UE: DIRECTIVA (UE) 2024/1260”, anunţă ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu afirmă că această directivă cuprinde mecanisme mai eficiente la dispoziţia statelor membre şi confiscarea averilor nejustificate în cazul în care bunurile respective sunt legate de un act săvârşit prin intermediul unei organizaţii criminale şi generează beneficii economice substanţiale, conform News.ro.

”Mă voi asigura că vom transpune directiva în legislaţia naţională, în perioada imediat următoare. Ministerul Justiţiei, prin ANABI, depune eforturi pentru: prevenirea criminalităţii, protecţia victimelor, educaţie juridică prin acordarea de granturi (finanţări nerambursabilă) către ONG-uri. Mi-am asumat, în mandatul la Ministerul Justiţiei, sprijinul pentru victimele infracţiunilor. Multe din victime sunt femei, sunt copii. Statul român nu putea rămâne pasiv! Accesul victimelor infracţiunilor la ajutorul financiar pentru a face faţă cheltuielilor imediate şi urgente este esenţial. Este funcţional sistemul prin care victimele infracţiunilor pot beneficia de ajutoare materiale pentru plata unor nevoi urgente, sub formă de vouchere”, spune Gorghiu.

Ea precizează că “Programul anual al ANABI pentru acordarea de finanţări nerambursabile activităţilor nonprofit de interes general pe anul 2024 – Sprijin pentru victime şi comunitate. Infractorii plătesc” este în etapa de analiză a propunerilor de proiecte depuse de ONG-uri.

”Scopul programului este reutilizarea socială vizibilă şi consistentă a produselor infracţionale în scopul înlăturării efectelor negative ale criminalităţii asupra victimelor! Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate devine o instituţie din ce în ce mai solidă. Portofoliul ANABI este de aproximativ un miliard lei: 13.705 conturi, 245 de bunuri mobile, un stoc de marfă, mai multe tipuri de monedă virtuală indisponibilizate în cadrul procesului penal, cu o valoare totală de aproximativ 100.000.000 euro. Bunul mobil cu valoarea individuală cea mai ridicată este un autovehicul şi este estimat la aproximativ 450.000 Euro”, mai arată Alina Gorghiu.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4210