povestea specială a locului pe unde regele Carol I a intrat în România

Un loc cu o istorie specială și cu o semnificație istorică deosebită pentru România va fi refăcut. Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre, prin care portul Drobeta Turnu Severin va beneficia de investiţii de 124,56 milioane lei, urmând a fi modernizat. Portul este unul cu o semnificație istorică specială, asta pentru că aici a pășit regele Carol I, prima dată pe teritoriul României. La scurt timp, Carol a rostit celebrul discurs: ”Punând piciorul pe acest pământ sacru, m-am și făcut român”.

Istoria specială a portului din Drobeta Turnu Severin

Portul din Drobeta Turnu Severin este unul dintre cele mai mari porturi de la Dunăre. Acesta aparține de Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale.

În anul 1866, regele Carol I a pășit petru prima dată pe pământ românesc în portul din Drobeta Turnu Severin. De aici și-a continuat drumul prin Horezu, Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeș, Câmpulung și Târgoviște.

„PUNÂND PICIORUL PE ACEST PĂMÂNT SACRU, M-AM ȘI FĂCUT ROMÂN” – Turnu Severin, 8 mai 1866, Carol de Hohenzollern Sigmaringen.

Sursa FOTO: Zeurino.ro

content-image

Ce înseamnă decizia Guvernului și cu va fi refăcut portul

Executivul a adoptat hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii portuare în portul Drobeta Turnu Severin”.

Pentru portul comercial, principalele lucrări planificate includ: reabilitarea cheului vertical existent pe întreaga lungimea de 300 m, reabilitarea platformei şi a liniilor de cale ferată pe o distanţă de 260 m, precum şi reabilitarea platformei de beton pentru depozitare-operare de mărfuri pe o suprafaţă de 3.500 mp, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Pentru portul de pasageri, se vor realiza următoarele tipuri de lucrări: reabilitarea cheului pereat existent, cu o lungime de 580 m, prin refacerea locală a betonului degradat din pereu şi grinda intermediară; modernizarea cheului pe o lungime de 170 m; reabilitarea a 10.850 mp de platforme şi drum; reabilitarea a 3.040 mp de trotuare de-a lungul cheului; montarea a două staţii de alimentare cu energie electrică pentru autoturisme (11 sisteme duble de alimentare 1×5, 2×3).

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 124,56 milioane lei, iar durata de realizare a investiţiei este de 24 luni.

Lucrările de refacere a cheului vertical vor contribui la dezvoltarea traficului de mărfuri în port. De asemenea, prin reabilitarea şi modernizarea infrastructurii portuare se vor asigura condiţii optime de lucru, desfăşurarea normală a activităţilor specifice şi se vor crea noi locuri de muncă. Aceste investiţii vor duce la dezvoltarea locală şi regională.

Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu ceastă destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

 

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482