Dan Andrei-Bogdan, un cetățean din București, a inițiat o acțiune în instanță împotriva Biroului Electoral Central (BEC). Solicitarea principală este anularea Hotărârii nr. 54H, emisă recent de BEC, care ar modifica neautorizat termenii hotărârii de guvern referitoare la denunțarea alianțelor electorale pentru alegerile din 2024. Acțiunea în instanță vine în aceeași zi în care PSD și PNL au depus la Biroul Electoral acordul de rupere a alianței electorale în București, care a fost deja admis, precum și noile documente pentru alianțe doar la nivel de sector.
Detalii ale cazului
Conform documentelor depuse în instanță, Dan Andrei-Bogdan, reprezentat de avocatul Diana Natan, contestă o modificare făcută de BEC la “Calendarul acțiunilor electorale” stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 199/2024. Inițial, acest calendar stipula că termenul limită pentru desființarea unei alianțe electorale este 21 aprilie 2024. Însă, prin Hotărârea nr. 54H, BEC a extins acest termen până la 26 aprilie 2024.
Plângerea indică faptul că această modificare afectează drepturile și posibilitățile tactice ale partidelor și candidaților implicați în alegerile locale și pentru Parlamentul European, susținând că schimbarea ar fi fost făcută fără o bază legală adecvată.
Cetățeanul care a formulat acțiunea în instanță cere și suspedarea Hotărârii BEC nr. 54 până la soluționarea pe fond a cererii de anulare.
„Invocând dispoziţiile art. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, întemeiez prezenta acțiune pe următoarele motive de drept: învederez onoratei instanţe faptul că, prin actul administrativ menționat, Biroul Electoral Central a modificat, fără drept, prevederile Anexei la Hotărârea de Guvern nr. 199/2024, respectiv „Calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024”.
Mai exact, Anexa la HG199/2024 stipulează, la punctul 67, că „Depunerea la biroul de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, a acordului de desființare protocolului de constituire a unei alianțe electorale la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024” se poate face, cel mai târziu, la data de 21 aprilie 2024.
Or, în conținutul „Hotărârii privind aplicarea unitară a prevederilor art. 5 alin. (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024”, emise de către pârâtul Biroul Electoral Central sub nr. 54H la data de 23.04.2024, la Art. 1 se precizează un alt termen, astfel: „[…] acordul de desființare a protocolului de constituire a alianței electorale la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, se poate depune la biroul electoral de circumscripție unde a fost înregistrat acesta, cu cel puțin 4 zile înaintea termenului limită de depunere a candidaturilor, respectiv cel mai târziu la data de 26 aprilie 2024, ora 23.59, inclusiv””, se arată în cererea de anulare a hotărârii BEC.
O chestiune de ierarhie a actelor normative
După cum stiripesurse.ro a explicat anterior, OUG 21/2024 (legislație primară) prevede în art. 5 alin. (4): „Acordul de desființare a protocolului de constituire a unei alianțe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor.”
HG 199/2024 prevede că acordul de deființare a unei alianțe electorale se depune la BEC „cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, cel mai târziu la data de 21 aprilie 2024”. Cu alte cuvinte, potrivit acestei hotărâri de guvern, a expirat termenul în care poate fi denunțată alianța electorală PSD-PNL.
Însă BEC a emis o altă hotărâre care contrazice HG 199/2024. Potrivit Hotărârii nr. 54/2024 a BEC, termenul până la care poate fi denunțată o alianță electorală este 26 aprilie, cu 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor. Adică PSD și PNL pot încă să renunțe la alianța din București.
După cum se poate constata, atât HG 199/2024, cât și Hotărârea BEC nr. 54 respectă legislația primară, în speță OUG 21/2024. Hotărârea de guvern, ca legislație secundară emisă în executarea legislației primare, derogă de la ordonanța de urgență, limitând termenul prevăzut de art. 5 alin. (4) din OUG 21/2024, tehnică legislativă care nu respectă ierarhia actelor normative. Pe de altă parte, contestatarii Hotărârii BEC nr. 54 susțin că trebuia respectată HG 199/2024.
Implicațiile cazului
Miza acțiunii în instanță o reprezintă candidaturile PSD și PNL la Primăria Capitalei. În baza hotărârii contestate, BEC (în componența căruia sunt și 7 judecător de la ÎCCJ) tocmai a admis desființarea protocolului de alianței PSD-PNL la nivelul Capitalei și a admis noile protocoale PSD-PNL la nivelul sectoarelor.
În cazul improbabil al admiterii acțiunii în instanță, PSD și PNL ar putea fi obligate să aibă candidat comun la Primăria Capitalei. Repunerea în situația anterioară, odată constatat depășit termenul legal pentru denunțarea alianței, ar însemna reactivarea protocolului inițial. Este însă posibilă și exploatarea unei omisiuni din legislația primară, care nu mai interzice partidelor să participe la alegeri și separat și într-o alianță.
Hotărârea contestată a fost adoptată de BEC în urma unei solicitări de lămuriri de la Biroul Electoral Județean Bacău, anterior deciziei PSD și PNL de a renunța la candidatul comun la Primăria Capitalei.