UDMR are concurență serioasă – Alianţa Maghiară din Transilvania va avea 50 de candidaţi pentru funcţia de primar şi preşedinte de consiliu

La alegerile locale, Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) va avea 50 de candidaţi pentru funcţia de primar şi preşedinte de consiliu, precum şi 1.300 de candidaţi în consiliile locale şi judeţene în 110 localităţi, a anunţat marţi, la Cluj-Napoca, preşedintele AMT, Zoltán Zakariás.

Președintele celui mai mic partid maghiar din Transilvania a declarat la o conferință de presă: partidul său este conștient de provocările anului electoral din România din acest an și de necesitatea de a maximiza numărul de voturi maghiare. El a amintit că din acest considerent au abordat Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) cu o ofertă de cooperare electorală și au semnat un acord național.

Zoltán Zakariás a evidențiat două dintre principiile de bază consemnate în acest acord, şi anume faptul că ambele părți consideră pluralismul politic o valoare democratică și își respectă reciproc independența organizațională.

Politicianul maghiar a subliniat, totodată, că principiile de bază s-ar fi manifestat mai ales la nivelul coalițiilor locale și a numit regretabil că nu s-a putut ajunge la un acord peste tot, astfel că AMT se va lansa în competiţie cu o listă independentă de candidați în majoritatea locurilor.

Partidul va avea candidaţi la funcţia de preşedinte de consiliu în judeţetele Harghita, Covasna şi Bihor, în timp ce în judeţele Satu Mare şi Mureş va susţine, conform acordului naţional, candidatul desemnat de UDMR, precum şi la Satu Mare şi Târgu Mureş.

În acest din urmă oraș, nu a fost posibil să se ajungă la un acord echitabil, astfel că își pregătesc propria lor listă de candidați la primării şi consiliile locale, a explicat preşedintele AMT, care şi-a exprimat speranța că la Târgu Mureş vor putea “canaliza” alegătorii maghiari de până acum ai Partidului Oamenilor Liberi (POL) și, odată ce vor intra în consiliu, vor putea numi și un viceprimar.

De asemenea, sunt optimiști şi în cazul județului Bihor și Oradea, a mai spus Zakariás, care a menţionat: În judeţul Mureş, partidul său ar fi fost înclinat să candideze pe lista UDMR, și şi-a exprimat nemulţumirea din cauză că oferta UDMR nu s-a referit la locuri eligibile sigure.

În județele Mureş și Satu Mare, depinde de o “decizie politică” dacă AMT va avea o listă de candidaţi în consiliile judeţene. În schimb, în judeţele Satu Mare şi Bihor partidul va avea în mai multe localităţi candidaţi pentru funcţia de primar şi consilieri locali, dar va avea candidaţi de primari în Oradea, în localitatea Sic, judeţul Cluj, şi în comuna Apaţa, judeţul Braşov.

La Gheorgheni, AMT va susţine un candidat independent, în persoana lui Zoltán Nagy. “Cred că liderii organizațiilor noastre regionale și locale au abordat aceste negocieri cu maturitate politică deplină și cu simț al responsabilității, în toate localităţile”, a spus președintele AMT, care a subliniat că AMT nu concurează împotriva UDMR, ci vrea să se adreseze celor care nu ar vota pentru UDMR, partidul “oferă o alternativă curată din punct de vedere profesional și politic pentru ei”.

Acuzații la adresa UDMR

Potrivit lui Zoltán Zakariás, Consiliul Permanent al UDMR a „blocat” unilateral coalițiile locale la două săptămâni de la semnarea acordului național, care poate fi interpretat și ca “încălcarea acordului”, a spus președintele AMT, adăugând că el și partidul său nu o interpretează astfel.  Zoltán Zakariás a mai precizat că eșecul coalițiilor locale a creat probleme în acele așezări în care, ținând cont de “raționalitate și responsabilitate politică”, ar fi necesară o anumită cooperare între partidele maghiare.

El a calificat drept “fals” argumentul UDMR, conform căruia, în cazul coalițiilor locale, UDMR “și-ar pierde identitatea”. Zakariás a subliniat: UDMR a intrat în coaliție cu partidele române în urmă cu patru ani în județele Bistriţa-Năsăud și Hunedoara, iar anul acesta la Timișoara.

În opinia sa, identitatea unei organizații politice este definită prin expunerea siglei, a numelui și a mesajului, care nu se pierd în cazul unei coaliții locale. “Singura identitate care poate fi pierdută este monopolul, imaginea că UDMR este singurul reprezentant al maghiarilor transilvăneni”, a afirmat preşedintele AMT, care anumit drept “falsă” afirmaţia UDMR, potrivit căreia “vom realiza unitatea pe lista UDMR”, ceea ce în opinia sa aceasta nu înseamnă “unitate”, ci  “fuziune”.

Referitor la alegerile pentru Parlamentul European a spus: În spiritul solidarităţii AMT va sprijini lista UDMR, în care candidatul lor, Zsolt Szilágyi, se află pe locul 4. Zoltán Zakariás s-a referit şi la faptul că partidele din afara Parlamentului sunt afectate negativ din cauză că în comisiile electorale mai întâi desemnează candidaţi acele partide care au reprezentanți în Parlament, respectiv în Parlamentul European, astfel nu le rămâne întotdeauna un loc şi pentru ei. Pentru a schimba această situaţie, vor înainta o propunere de modificare Parlamentului, a conchis Zoltán Zakariás.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482