AUR pregătește o serie de ‘provocări informaţionale anti-ucrainene’

Publicaţia ucraineană kyivpost.com relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că partidul parlamentar românesc AUR, prezentat ca ”partid pro-rus”, ar putea lansa în curând ”o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene” având ca scop să prezinte opresiunea la care sunt supuși românii din Ucraina. O campanie similară ar urma să fie derulată de reprezentanţii partidului bulgar „Renaşterea” în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari, serviciile ucrainene apreciind că sincronizarea acestor operaţiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin, conform News.ro.

Sursele citate mai afirmă că oficiali AUR realizează în prezent interviuri cu preoţii din satele din regiunile Cernăuţi, Zakarpattia şi Odesa, unde se află un număr semnificativ de etnici români, în cadrul pregătirilor pentru operaţiunea de propagandă.

În plus, cei care au legături cu AUR discută cu familiile bărbaţilor care servesc în prezent în Forţele de Apărare ale Ucrainei, relatează kyivpost.com.

„Această operaţiune face parte din peisajul politic intern al României, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor speciale care a discutat cu Kyiv Post sub rezerva anonimatului. El a adăugat că acest lucru ar putea duce la escaladarea situaţiei, cu blocaje de tranzit şi incitare la proteste.

Kievul spune că ar putea fi opera Kremlinului

Potrivit unor surse, o campanie similară de informare este derulată de reprezentanţii partidului bulgar „Renaşterea” în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari, scrie kyivpost.com.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene consideră că sincronizarea acestor operaţiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin, menită să complice situaţia geopolitică a Ucrainei.

kyivpost.com, notează şi că anul trecut, Financial Times a relatat că partidul de extremă dreapta AUR, acum principala forţă de opoziţie a ţării, a câştigat popularitate în România. FT a remarcat că AUR a valorificat sentimentele anti-ucrainene în creştere şi propaganda de dezinformare pentru a-şi creşte sprijinul alegătorilor la aproximativ 20% după alegerile din 2019.

„Cândva un partid iredentist marginal care a defăimat minoritatea etnică maghiară… AUR a schimbat treapta de viteză şi s-a concentrat asupra Ucrainei, declarând că războiul „nu este al nostru” şi îndemnând guvernul să nu mai ajute Kievul”, afirma Financial Times.

De asemenea, partidul se opune tranzitului de produse agricole din Ucraina prin România şi este împotriva furnizării continue de arme de către Bucureşti către Kiev, precum şi găzduirii piloţilor ucraineni pentru antrenamente cu avionul de luptă F-16, mai scrie kyivpost.com.

UPDATE, ora 15.33:

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a răspuns duminică acuzaţiilor din presa ucraineană, el afirmând că ”regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs” şi urmăreşte şi intimidarea românilor din Ucraina şi a Patriarhiei Române. ”Dezminţim aberaţiile securiştilor ucraineni şi ale presei aservite lor de la Kiev. AUR nu întreprinde nicio acţiune pe teritoriul Ucrainei şi nici nu are oameni acolo”, subliniază liderul AUR, adăugând că ”dezinformarea HUR privind închipuitele activităţi ale AUR din Ucraina are ca scop intimidarea minorităţii române, pentru a discredita orice revendicare privind respectarea drepturilor sale ca fiind „extremistă” şi „pro-rusă”.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 3978