Verdictul psihologului criminalist Liviu Chesnoiu, după testul poligraf făcut de George Simion

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a analizat, miercuri, la Digi24, imaginile date publicității de liderul AUR George Simion și în care politicianul dă un test poligraf. În videoclipul postat pe pagina de Facebook a lui Simion, liderul AUR este întrebat dacă a primit bani pentru funcții în partid sau funcții publice, dacă a fost cooptat de vreun serviciu de informații și dacă a făcut înțelegeri care să contravină intereselor AUR.

Întrebat cum trebuie să fie un test poligraf ca să fie corect, Liviu Chesnoiu a explicat:

„Eu sunt colonel de poliție în retragere, psiholog principal, am vreo 30 și ceva de ani de meserie, cred că pot să îmi dau cu părerea în sensul acesta.

Ce am văzut noi acolo este un fragment. Poate că filmulețul e mai lung, dar nu putem să ne pronunțăm după ce sunt puse trei întrebări relevante, așa sunt numite acelea, una după alta. E nevoie de timp să dea reacție subiectul și ele nu se pun așa, una după alta, întrebările.

Pe de altă parte, acele întrebări vizau cam trei chestii diferite și nu se procedează așa.

Pe de altă parte era filmată chestia asta și nu filmezi pentru că-l deranjezi pe subiect când faci o astfel de testare.

Iar scaunul cum era așezat, el ar trebui să stea cu spatele la specialist în așa fel încât să nu fie deranjat de specialist, să nu tragă cu ochiul.

Deci sunt foarte multe elemente care îmi dau mie impresia că este doar o porțiune din film și trebuie să-l vedem pe tot ca să ne pronunțăm. Un test nu are trei întrebări, are zece întrebări. Trei sunt relevante, celelalte sunt neutre și de control. Testul ăsta cu zece întrebări se face de mai multe ori și testul nu durează, așa, câteva minuțele. Spun americanii, în metodologia după care am lucrat eu, că mai puțin de 90 de minute dacă durează un test este egal cu zero.

A fost o reclamă, o prezentare, eu nu m-aș hazarda să dau un diagnostic și spun ‘E sincer’”.

Videoclipul publicat de George Simion:

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 3978