UDMR a atras atenţia delegaţiei OSCE asupra instigării la ură împotriva maghiarilor de către naţionaliştii români
UDMR a atras marţi atenţia delegaţiei OSCE care a sosit în România pentru a monitoriza alegerile din 9 iunie şi campania dinaintea acestora asupra instigării la ură împotriva cetăţenilor maghiari de către partidele naţionalist-extremiste din România, informează MTI, potrivit Rador Radio România.
Delegaţia oficiului pentru drepturile omului al organizației internaționale s-a consultat separat cu delegațiile fracțiunilor din parlamentul de la București. Potrivit comunicatului de presă al UMDR dat publicităţii despre întâlnirea cu membri delegaţiei OSCE, Gábor Hajdu, deputat pentru județul Harghita, membru al Adunării Parlamentare a OSCE, a subliniat la această întrevedere: Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) și partidul senatorului Diana Şoşoacă, numit “SOS România”, sunt acele formațiuni politice care atacă maghiarii peste tot, prin toate mijloacele. “Sunt dușmanii comunității maghiare, care ne atacă steagurile, simbolurile, limba maternă, şi depun eforturi pentru a scoate în afara legii Ţinutul Secuiesc, respectiv pentru a expulza UDMR, reprezentanța aleasă a comunității maghiare, din Parlament” – a declarat deputatul de Harghita, citat de comunicatul UDMR.
Gábor Hajdu a subliniat
UDMR va face totul pentru ca comunitatea maghiară din România să nu devină o țintă pentru partidele extremiste în acest an electoral și, prin urmare, atrage atenția asupra acestui fenomen în toate forurile internaționale. Într-o declaraţie acordată pentru mass-media maghiară, politicianul a precizat: ura antimaghiară, alimentată de partidele extremiste române, nu se mai manifestă doar pe scena politică, ci există pericolul ca ea să ajungă de la discursul public la nivel social, în viata de zi cu zi. Gábor Hajdu a spus: numărul incidentelor motivate etnic comise împotriva membrilor comunității maghiare este în creștere.
UDMR dorește să împiedice fenomenul să câștige teren și să-l combată nu numai în domeniul politicii interne, ci și prin mijloace de politică externă: de aceea este important ca reprezentanții săi să fie prezenţi în toate instituțiile internaționale.
Potrivit lui Gábor Hajdu, este ştiut că atunci când apar probleme cu respectarea drepturilor comunității maghiare trebuie implicate organizațiile internaționale, deoarece România trebuie să îndeplinească cerințele unei serii de convenții internaționale, iar percepția internațională a țării este importantă pentru conducerea de la București şi din punct de vedere diplomatic.
Miza alegerilor din 9 iunie
Ascensiunea partidelor naționaliste, extremiste în România amenință drepturile dobândite ale comunității maghiare – a mai spus politicianul maghiar, care a adăugat: “Aceasta este și miza alegerilor din 9 iunie: trebuie să fim prezenți în fiecare instituție în care se iau decizii despre noi, deoarece doar noi le putem combate, pentru că nu este important pentru nimeni altcineva. Nu ar trebui să existe nicio îndoială: AUR și colegii săi vor deveni şi mai vocali și mai vehemenţi în Parlamentul European și în administraţiile publice locale”.
Membrii organismului pentru drepturile omului al OSCE se vor afla în România în perioada 16-18 aprilie pentru a monitoriza perioada premergătoare campaniei electorale, după care vor fi prezenți ca observatori în mai multe localităţi din țară în timpul campaniei oficiale și în ziua alegerilor.