BEC îl învață pe Ludovic Orban să citească o lege

După ce a insistat cu o interpretare vădit eronată a legii, Ludovic Orban primește un răspuns oficial și de la Biroul Electoral Central. Concluzia este cea care rezultă fără echivoc din lege: românii aflați în altă localitate decât cea de domiciliu în ziua alegerilor europarlamentare vor putea vota fără probleme, pe listele suplimentare.

Fostul premier Ludovic Orban, care a adoptat sau inițiat sute de acte normative în perioada în care a condus guvernul, a lansat recent acuzații de tentativă de fraudare a votului. Referindu-se la votul cu urna mobilă, destinat persoanelor netransportabile, Orban a susținut că ar fi îngrădit dreptul la vot al tuturor românilor care s-ar afla în ziua votului în altă localitate decât cea de domiciliu. Intepretarea lui Orban este vădit eroată, după cum stiripesurse.ro a explicat AICI!

Ludovic Orban a cerut BEC să lămurească

Deși la mijloc era doar o chestie de citire corectă a unui articol de lege, Ludovic Orban a trimis Biroului Electoral Central (BEC) o solicitare de clarificare privind votul în altă localitate, el susținând că ordonanţa privind comasarea alegerilor conţine o prevedere care nu permite mai multor categorii să voteze decât dacă solicită urna mobilă.

„Şi anume, scrie în articolul 16 alin. 3 din ordonanţă că alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu, ca să îşi poată exercita dreptul de vot, trebuie să depună cerere să voteze cu urna specială”, a spus Orban, ignorând faptul că articolul de lege invocat se referă strict la alegătorii netransportabili.

BEC l-a trimis la plimbare

Biroul Electoral Central i-a răspuns lui Ludovic Orban miercuri, 17 aprilie, arătând că nu este nevoie de o hotărâre de interpretare a legii. Lucrurile sunt atât de clare încât nu există niciun risc ca o altă persoană, în afară de Ludovic Orban, să interpreteze legea atât de eronat.

„Considerăm că cele două texte de lege reglementează ipoteze diferite, în sensul în care dispoziţiile art. 16 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 suplinesc practic textul lacunar al art. 47 din Legea nr. 33/2007 republicată, cu modificările ulterioare, în ceea ce priveşte situaţia persoanei netransportabile care se află în altă localitate decât cea de domiciliu sau reşedinţă, măsurile propuse de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2024 nefiind de natură a afecta drepturile electorale ale alegătorilor resortisanţi care se pot deplasa la secţia de votare aflaţi în altă localitate decât cea de domiciliu sau reşedinţă”, arată BEC.

Răspunsul integral:

content-image

content-image

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482