Vlad Botoș, europarlamentar USR, membru al Grupului Renew Europe, urmărește îndeaproape situația din Republica Moldova, iar în urma evenimentelor din Ucraina, dar și din Transnistria, a cerut găsirea unor soluții pentru urgentarea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fapt care ar crește cu mult nivelul de siguranță împotriva unui atac deschis sau mascat al Rusiei.
”Am trimis o scrisoare doamnei președinte Ursula von der Leyen pentru a vedea care sunt soluțiile posibile pentru a crește nivelul de siguranță al Republicii Moldova. Știm că partidele pro-ruse se agită acum în Transnistria și încearcă să creeze probleme pentru a justifica o eventuală intervenție a Rusiei. Sigur că aceasta este situația de câțiva ani încoace, dar acum, cu războiul din Ucraina, cu declarațiile liderilor de la Kremlin, totul poate escalada mult mai repede.
După cum se vede din răspunsul primit de la doamna președintă, toate eforturile au fost făcute de Comisia Europeană și mingea se află în terenul Consiliului Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că șefii de state și guverne ar trebui să discute situația Republicii Moldova, pentru ca negocierile să intre într-o nouă fază.
Noi, ca țară, suntem mult mai interesați ca țara vecină să fie în siguranță mai ales că vorbim despre Republica Moldova unde sute de mii de locuitori sunt și cetățeni români. Vorbim, de fapt de cetățenii noștri. Însă vedem și în acest caz o apatie de neînțeles din partea reprezentanților României, atât din partea președintelui, cât și a echipei guvernamentale.
Mie, ca român, mi se pare incredibilă această apatie când este vorba despre o situație tensionată ce ar putea degenera. Sunt viețile oamenilor la mijloc, este în joc chiar existența Republicii Moldova, iar o accelerare a procesului de aderare ar aduce o siguranță pe care țara soră nu o are.
Aderarea la Uniunea Europeană este un proces lung și dificil, în care ai nevoie de prieteni, de susținători. Noi am simțit pe propria piele dezamăgirea de a nu fi în primul val al țărilor admise în Uniune în 2004, însă era un moment în care nu eram în pericol, nu ne simțeam atacați. Îmi dau seama ce simt acum moldovenii de peste Prut și, din păcate, știu că nu este un moment în care să ne permitem întârzieri și amânări. România ar trebui să fie mult mai activă, să susțină introducerea problematici Republicii Moldova pe agenda zilei.
Lipsa unor miniștrii profesioniști, care știu să negocieze, să dezbată și să susțină puncte de vedere chiar și în alte limbi decât româna este simțită extrem de puternic, aici, în capitala politicii europene. Țara noastră are de suferit din cauza acestei mari lacune nu doar când lucrurile sunt dificile, dar și în momentele în care ne-am putea impune ca o forță, iar România poate fi o forță la nivel european, fiind a trei țară ca mărime între cele 27 de state membre.”
Este important ca românii să fie informați, să conștientizeze importanța unui președinte activ și puternic, care urmărește interesele țării și ale partenerilor importanți.