Specialiştii care au lucrat la programul de guvernare propus de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) au prezentat vineri, în cadrul unui eveniment organizat la Grand Hotel Bucureşti, mai multe măsuri care apar în acesta.
AUR spune că a ales să prezinte măsuri ale programului de guvernare prin specialiştii care au lucrat la implementarea acestuia, pentru că, de prea mult timp, de 34 de ani, politicienii au decis pentru români. A venit vremea ca acum să vorbească specialiştii, astfel încât românii să înţeleagă ceea ce vrea AUR să facă pe viitor prin programul de guvernare “Reconstruim România”.
Petrişor Peiu, coautor al programului de guvernare AUR, a explicat în discursul susţinut o parte dintre măsurile la care a contribuit:
“Motivul pentru care cred eu că orice vorbă care se va spune aici va genera roade este acela că sunteţi, şi vă doresc să rămâneţi, partidul cu cea mai mare susţinere şi cea mai mare vizibilitate în rândul tinerilor. Eu, sincer vorbind, mi-am cam pierdut speranţa în generaţia mea, cea care a acceptat cu prea mare uşurinţă anumite lucruri. Principalul lucru care ar trebui să stea la baza acestei noi politici este viziunea şi încrederea în naţiunea noastră. Lipsa de viziune pe care conducătorii României au avut-o în anii ’90, mai ales în prima parte, ne-a adus un preţ destul de mare pe care l-am plătit cu toţii atunci când a venit prima criză pe care România a trebuit să o confrunte”, a spus Petrişor Peiu în deschiderea expunerii sale privind programul de guvernare AUR la care şi-a adus contribuţia.
Acesta a completat, despre programul de guvernare AUR, că “al doilea lucru care e extrem de important ţine de faptul că România trăieşte o dramă pe care nu o vedem spusă de nimeni, nu o vedem analizată de nimeni şi care e unică în Europa de astăzi, şi anume România este ţara europeană cu cea mai mare creştere economică integrată de când a intrat în UE, dar în acelaşi timp cu cel mai ridicat procentaj al populaţiei aflată în prag de sărăcie”. ”Cum poţi să ai o asemenea creştere economică, care să te ducă de pe locul 26 până pe 21 în UE, dar în acelaşi timp să ai 4 din 10 români aflaţi în prag de sărăcie? Este definiţia eşecului celor care ne conduc! (…) A treia idee importantă pe care aş vrea să o subliniez este că mi-aş dori ca AUR să fie mai puternic, mai agresiv, în a menţine discuţiile de astăzi în zona principalului eveniment pe care îl avem în faţă, alegerile europarlamentare. Să nu vă lăsaţi deturnaţi de discuţiile despre alte tipuri de alegeri”, a subliniat el.
Petrişor Peiu a vorbit şi despre politica energetică dezastruoasă.
”Un alt lucru reflectat în programul pe care AUR l-a definitivat este ideea că la baza scăderii competitivităţii întregii Europe stă politica energetică dezastruoasă. Şi, una din ideile importante este că România poate, încă, este una dintre naţiunile europene care pot să îşi corecteze excesele politicii energetice şi poate încă să se repună pe picioare. Astăzi avem cel mai mare preţ la energie electrică pentru firme din UE şi cel mai mare preţ pentru populaţie la energie electrică”, a precizat acesta. Totodată, Petrişor Peiu s-a referit şi la un alt punct din programul de guvernare la care expertiza sa a ajutat.
”Ultimul lucru la care aş vrea să mă refer şi la care am contribuit în acest program este politica noastră identitară şi nerenunţarea la subiectul reunirii României cu Republica Moldova. În ce sens văd acest lucru, în ce sens cred că trebuie subliniat? În sensul în care, astăzi, conducătorii oficiali ai României şi ai Republicii Moldova spun că planul este de a integra Republica Moldova în UE, un proces lung şi anevoios, care poate să coste românii din Republica Moldova ce ne-a costat şi pe noi în lipsa unei viziuni şi a unei înţelegeri şi a unei politici luminate de care a avut parte Polonia. Eu spun că românii din Republica Moldova trebuie să aibă pe masă o ofertă care să sune foarte simplu: în locul integrării europene dureroase, lungi, complicate, vă oferim reunirea cu România, ceea ce înseamnă ocolirea acestui drum, acestui parcurs dureros”.
Sociologul Radu Baltasiu, candidat din partea Alianţei AUR la alegerile europarlamentare din 9 iunie, a vorbit şi el în cadrul evenimentului, explicând cât de important este învăţământul pentru AUR şi care este locul acestuia în programul de guvernare prezentat.
”AUR consideră învăţământul o prioritate naţională, iar acest lucru este o noutate, pentru că ”România Educată” a însemnat efectiv spălarea programatică a creierelor a cel puţin 4 generaţii de copii. Cred că avem cele mai slabe generaţii de absolvenţi de liceu din istoria României. Specialiştii cooptaţi de AUR au elaborat un program de guvernare extins în domeniul educaţiei şi un program cadru în domeniul culturii. Cu privire la învăţământ, AUR are în vedere un amplu complex de măsuri axat pe revalorizarea cadrului didactic şi redarea prestigiului său. Aşa cum arată astăzi şcoala va arăta mâine ţara. În guvernarea AUR statutul profesorului va fi readus la rangul pe care îl merită, acela de făuritor de personalitate şi clăditor de ţară împreună cu familia. Avem în vedere ca şcolile să fie primitoare şi într-un număr suficient. În ultimii 30 de ani s-au construit mai puţin de 400 de şcoli, dar s-au închis, s-au comasat cel puţin de 10 ori mai multe. Iniţiem un program, programul “Domnul Trandafir”, pentru că Domnul Trandafir este modelul de profesor-educator, este mentor al copilăriei. Şcoala de azi a distrus copilăria. “Domnul Trandafir” este sufletul şcolii şi pilon al societăţii. Extindem programul o masă caldă pentru elevi şi totodată avem în vedere majorarea bursei sociale la o valoare de cel puţin o pătrime din salariul minim pe economie”, a spus acesta.
Mai mult, Radu Baltasiu a vorbit şi despre măsura din programul de guvernare AUR ce are în vedere dezvoltarea vocaţională – meseria brăţară de aur
. ”Aceasta este posibilă prin dezvoltarea liceelor pedagogice şi vocaţionale, dezvoltarea învăţământului dual – adică cel profesional pus în legătură cu marile întreprinderi. România are nevoie urgentă de educatori şi muncitori calificaţi. Economistul Octavian Bădescu a reliefat, despre partea economică din programul de guvernare AUR, că aceasta este elaborată de specialişti din comisiile economice. ”Acest program reprezintă o viziune agregată a unor specialişti din diverse domenii. Se pot spune multe despre AUR, dar este primul partid care a avut curajul să lanseze, încă din urmă cu un an, principalele direcţii ale programului de guvernare pe care le-a supus dezbaterii publice, le-a supus atacurilor adversarilor”, a spus el.
”România se află de peste 30 de ani într-o zodie nefastă. Partidele care s-au perindat pe la guvernare, PSD, PNL, USR, UDMR, mai ales în ultimii 5 ani, au reprezentat nu o coaliţie care să îmbunătăţească nivelul de trai al românilor, ci o coaliţie a sărăcirii românilor. În programul de guvernare AUR se pune accentul foarte mult pe valorificarea în interesul românilor a resurselor naturale şi a resurselor umane din România. România are nevoie de o reformă profundă în plan monetar, fiscal, reglementativ şi administrativ, iar obiectivul oricărui program de guvernare trebuie să fie îmbunătăţirea, creşterea nivelului de trai, creşterea puterii de cumpărare a românilor şi lui se circumscriu absolut toate tipurile de politici monetare, fiscale şi reglementative”, a conchis acesta.