Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care prevede instituirea posibilităţii atacării în instanţă a măsurii reducerii prin hotărâre judecătorească a onorariului contractat între avocat şi client.
,,Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, inițiat de mine și colegul meu Daniel Fenechiu, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților și urmează să fie promulgat.
Aceste modificări aduc claritate și întăresc drepturile avocaților în ceea ce privește compensația pentru munca lor și cheltuielile asociate. Astfel, se reglementează posibilitatea reducerii onorariilor doar în mod argumentat și cu posibilitatea contestării separate sau ca un motiv distinct generând căi de atac ordinare. Onorariul convenit între avocat și client este prezumat a fi proporțional cu valoarea sau complexitatea cauzei sau cu activitatea avocatului în aceasta.
În plus, am reușit să reglementăm normativele și procedura de decontare a cheltuielilor de deplasare, consolidând transparența și eficiența procesului pentru avocați.
Sunt mândru să pot contribui la îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru avocații din România și îi mulțumesc Domnului Av. Bragaru pentru implicarea și sprijinul său în acest demers. Împreună, am reușit să finalizăm acest proiect și să aducem schimbările necesare pentru profesia noastră.,, a declarat președintele Comisiei juridice din Senat, senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș.
Actul normativ mai prevede că “instanţa va reduce, la cererea părţii interesate, partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este plătit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat ţinând seama de circumstanţele cauzei”. ”Motivarea măsurii se va raporta la criteriile prevăzute de legislaţia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său. În acest caz, măsura reducerii cheltuielilor va fi atacată odată cu fondul, iar în cazul hotărârilor supuse recursului, precum şi celor definitive, cu reexaminare, cererea urmând a fi soluţionată de un alt complet al instanţei respective”, mai prevede proiectul. În legea în vigoare, instanţa poate lua măsura reducerii părţii din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor “chiar şi din oficiu”, nefiind prevăzută posibilitatea atacării a acestei măsuri. Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea merge la promulgare.