Dacă te-ai născut în România sau dacă ai ales să trăiești aici, nu trebuie să ai parte de servicii medicale mai proaste decât nemții, italienii sau francezii. Trebuie ca într-un timp rezonabil să ai acces la tratamentul care îți poate salva sau îmbunătăți viața, în țară sau în străinătate. Este misiunea pe care și-o asumă Dreapta Unită în Parlamentul European.
România are medici extraordinari, dar încă este mult în urma Vestului Europei la capitolul dotări de ultimă generație și proceduri. Tot banii europeni ne vor ajuta să recuperăm acest decalaj, dar pentru asta este nevoie de oamenii potriviți la locul potrivit.
Actualul guvern PSD-PNL a tăiat fără nicio explicație clară și pertinentă 740 de milioane de euro, finanțare europeană din PNRR pentru spitale. Guverne PSD succesive, în ultimii 20 de ani, ne-au tot povestit despre 8 spitale regionale. Și-am rămas tot cu povești. De aceea, nu ne putem permite să pierdem ultimul tren al finanțărilor europene și al programelor la nivel european care să asigure tratament corespunzător pentru pacienții români.
Ce vor face reprezentanții Dreapta Unită în Parlamentul European:
- Europarlamentarii Dreapta Unită vor susține politici europene care să simplifice și să garanteze accesul pacienților la tratament, indiferent de locul în care s-au născut sau locuiesc.
- Europarlamentarii Dreapta Unită vor lucra la noua legislație europeană pentru accesul la produse farmaceutice și echipamente medicale care va asigura un accesul mai bun și mai rapid al tuturor pacienților din UE la medicamente sigure, eficiente și accesibile.
- Europarlamentarii Dreapta Unită vor susține dezvoltarea de rețele de colaborare internațională și schimburi de bune practici care să ușureze accesul pacienților români la spitale din alte țări europene, dacă tratamentul necesar nu este disponibil în România.
„Pentru prea mulți oameni din România, cel mai bun tratament este avionul către Turcia sau către Vest. În România – cel puțin în orașele mari, acolo unde avem resursa umană calificată – trebuie să avem acces la cele mai noi tratamente, iar atunci când acest lucru nu este posibil, când salvarea vieții depinde de un centru specializat din altă țară, asta trebuie să fie posibil. Prioritatea mea vor fi mereu copiii, cei care au nevoie de ajutor, cei pentru care Europa poate face diferența dintre viață și moarte“, afirmă Vlad Voiculescu, candidat Dreapta Unită la alegerile europarlamentare.
Două inițiative europene care pot salva vieți
Unul din șase decese, în România, are cauze oncologice. Realitatea cruntă din statistici arată că bolnavi care ar avea șansa la viață pierd lupta cu boala pentru că, în România, fie nu primesc tratament la timp, fie nu-l primesc pe cel potrivit. Dar există soluții și pentru asta. Avem deja două inițiative în acest domeniu, care ne arată că este posibil să corectăm statistica neagră: vorbim despre Strategia de luptă împotriva Cancerului și proiectele lansate prin programul Horizon privind modul în care sănătatea omului este influențată de mediu. Să le luăm pe rând.
Strategia europeană de luptă împotriva Cancerului prevede ca statele membre să fie ajutate să facă mai multe programe de screening, astfel încât boala să fie depistată din timp și tratată ușor. Tot la capitolul prevenție, în această strategie, este trecută și vaccinarea împotriva HPV, un virus care duce la cancer de col uterin. Acest plan cuprinde și crearea unei platforme unice în UE care să garanteze că pacienții din diferite țări membre au acces egal la medicamentele de ultimă generație, care tratează eficient. Și, nu în ultimul rând, strategia europeană pe care trebuie să ne asigurăm că o punem în practică stabilește că personalul medical ce tratează bolnavii de cancer are acces la programe de pregătire, care să-i țină la curent cu cele mai noi tehnici și tehnologii în domeniu.
Programul Horizon este conceput astfel încât cercetarea și inovarea să fie mai ușor legate de aplicabilitățile practice din medicină. În plus, programul stabilește măsuri precise astfel încât poluarea, cauza multor patologii, să fie redusă.
Cele două programe ne arată că se poate, iar noi trebuie să ne asigurăm că se va face, că programe bine gândite pe hârtie ajung o realitate concretă, care salvează vieți.
Statistici negre
La acest moment, România nu este un model de bune practici la capitolul Sănătate. Eurostat ne plasează pe primul loc la capitolul decese din cauze evitabile, adică mare parte dintre cei pe care-i ucide boala în România ar putea să fie salvați cu tratament în alte țări europene. Nu stăm mai bine nici la îmbolnăvirile care ar putea să fie prevenite prin îngrijire corectă. Mai exact, patru români din 1.000 mor din cauze prevenibile și aproape trei din 1.000 din cauze tratabile. Media europeană este la jumătate. Sunt date care ne obligă să luăm măsuri și de aceea Sănătatea este un punct important în programul Dreapta Unită pentru Parlamentul European.