Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la DC News, că nu intenționează să propună Comisiei Europene un alt prag mai mic de cel de 500.000 de euro decât cel aprobat la finalul lunii trecute, însă nu a exclus negocierile.
„Nu eu am făcut PNRR. Eu eram în opoziție și țipam că nu pot citi PNRR pentru că este ținut la secret. Eu m-am dus acum la Bruxelles, i-am arătat dnei Ursula von der Leyen și mi-a spus: „asta ați scris cu mânuța dvs”. (…) Acum vin, ca niște ipocriți ce sunt, și spun „ia uite, domne, ce s-a întâmplat”. Păi voi ați lăsat, ați trecut. Să vină dl Cîțu și să vă povestească cum a trecut cu microîntreprinderile acolo ca să fie până în 100.000, până în 60.000, cum se scade pragul. El a trecut cu mânuța lui. Ce a făcut coaliția? A decis atunci să scadă de la 1.000.000 la 500.000 de mii. Cel mai mare prag de 200.000 euro din Europa era în Portugalia și acolo s-a scăzut.
Eu în acest moment am discutat cu Comisia, avem Jalonul 206, care este cuprins în Cererea de plată numărul 3 să avem o negociere la Bruxelles, fiindcă nu sunt de acord, mai ales că s-a scăzut deja anul trecut, nu a trecut nici măcar un an fiscal, să scădem din nou acest prag. Dar aceste lucruri se negociază. Dacă nu, Comisia consideră că România pierde 500 mil. de euro pentru că nu scade pragul la microîntreprinderi. Dar vom încerca, așa cum am făcut și cu deficitul”, a spus Marcel Ciolacu.
Context
Reprezentanții Comisiei Europene cer o ajustare a pragului pentru microîntreprinderi, propunând reducerea acestuia de la 500.000 de euro la 50.000 de euro sau cel mult 100.000 de euro începând cu anul 2024. Obiectivul este să se maximizeze încasările la buget și să se limiteze posibilitățile de evaziune fiscală.
Pragul de 500.000 de euro tocmai a fost stabilit de Guvernul României la finalul lunii martie, în anul precedent pragul a fost de un milion de euro.
Promisiunea
Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat să efectueze o „analiză a sistemului fiscal al României în scopul identificării de soluții de reformare a acestuia, pentru a contribui la promovarea și menținerea unei creșteri economice sustenabile”.
Unul dintre obiectivele principale stabilit în cadrul PNRR este „Revizuirea cadrului fiscal”, prin care Ministerul Finanțelor, sprijinit de consultanți externi, ar urma să analizeze modul în care structura sistemului fiscal și legislația fiscală pot fi îmbunătățite.