Anunțul candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al NATO trebuie privit ca un demers al României, pe care toți trebuie să-l susținem, spune Nicolae Ciucă, în ședința festivă a Parlamentului cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea României NATO.
„La 2 aprilie 2004, steagul României era arborat la sediul NATO din Bruxelles. La acea dată, mă aflam în Irak, la comanda batalionului de infanterie cu care România a participat la coaliția internațională. Îmi aduc aminte și acum mândria pe care am resimțit-o – mândria că am contribuit, alături de colegii mei din armată, la această reușită națională istorică. Povestea intrării noastre în NATO este povestea fiecărui diplomat care ne-a reprezentat cu dedicare și înțelepciune peste hotare. Este povestea fiecărui soldat din Armata României care a pus serviciul militar pe primul loc, de multe ori cu riscul vieții. Povestea intrării noastre în NATO este povestea fiecărui român și a forței noastre ca națiune”, spune Nicolae Ciucă.
El a amintit și despre candidatura președintelui Iohannis la funcția de secretar general al NATO
„Dintr-o țară fostă comunistă, ieșită din 45 de ani de întuneric impus de Moscova, România a reușit ca în două decenii de la aderarea la NATO să fie un membru-cheie al alianței. România poate aspira azi să conducă cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie. Anunțul candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al NATO trebuie privit ca un demers al României, pe care toți trebuie să-l susținem, ca expresie a rolului crucial pe care îl joacă țara noastră astăzi. Trăim într-o lume profund schimbată. Pe de-o parte, Europa nu mai este un continent al păcii, din cauza invadării Ucrainei de către Rusia lui Putin. Războiul de cucerire a revenit pe continentul nostru. Pe de altă parte, Finlanda și Suedia s-au alăturat NATO, iar Alianța Nord-Atlantică este mai solidă ca niciodată”, adaugă Ciucă.
El afirmă că „ceea ce ne face puternici nu este doar capacitatea militară, ci și forța principiilor și a obiectivelor noastre”
„Vrem să facem o lume mai sigură și mai bună pentru generațiile viitoare, să ne protejăm cetățenii și să apărăm libertatea și democrația. Războiul din Ucraina este un război între democrație și dictatură. Ucraina luptă nu doar pentru propria sa integritate teritorială și pentru aspirațiile sale europene, ci pentru libertatea întregii Europe, pentru o ordine globală bazată de reguli, pentru o lume în care națiunile au dreptul de a-și alege viitorul pe care și-l doresc. Avem datoria de a face tot ce ne stă în putință pentru a sprijini Ucraina în acest război. Nu știu dacă ne aflăm într-o epocă „pre-război” – depinde de noi și de acțiunile noastre următoare. Un dicton latin spune că cei care doresc pacea trebuie să fie pregătiți de război. Dacă suntem responsabili, dacă suntem pregătiți să ne apărăm cetățenii, dacă suntem uniți și determinați, vom putea descuraja războiul. Ca militar, am depus un jurământ să îmi apăr patria și să fiu în slujba românilor. Și asta am făcut în toată cariera mea”, încheie Ciucă.