Cătălin Predoiu pune degetul pe rana Poliției: Succesul în combaterea traficului de droguri nu se poate obţine doar prin declaraţii politice
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, luni, că succesul în combaterea traficului de droguri nu se poate obţine doar prin declaraţii politice, iar partidele trebuie “sa-şi pună serios problema” dacă se angajează sau nu în modernizarea forţelor de ordine internă.
“S-a vorbit şi se vorbeşte în continuare foarte mult despre combaterea traficului de droguri, una dintre priorităţile Poliţiei Române. Cred că pentru a avea succes aici trebuie sa înţelegem mai întâi fenomenul aşa cum este el astăzi, şi naţional, şi regional, şi global. Succesul în combaterea traficului de droguri nu se poate obţine doar prin declaraţii politice, doar prin iniţiative legislative sau chiar proiecte ajunse legi, mai mult sau mai puţin redundante, care ocazionează, la rândul lor, alte declaraţii bine intenţionate. În primul rând, trebuie sa înţelegem că avem de a face cu un fenomen care nu mai poate fi combătut cu succes naţional şi regional decât prin cooperare regionala şi globală.
Vorbim de o piaţă globală integrată, organizată de crima organizată, la nivel global, de zeci de miliarde de euro, după unele estimări: peste 30 de miliarde de euro anual. O piaţă care a prins în ghearele ei aproximativ 400 de milioane de cetăţeni pe tot glob, o piaţă care nu mai poate fi abordată cu succes în combatere decât prin integrare, cel puţin asta este concluzia naţiunilor reprezentate la Naţiunile Unite, asta este concluzia pe care am auzit-o în urma cu doua săptămâni la o mare adunare consacrată acestui flagel şi de aceea, nu întâmplător, Statele Unite au iniţiat o mare coaliţie împotriva drogurilor sintetice şi a precursorilor de droguri sintetice, care reprezintă ameninţarea cea mai mare în perioada imediat următoare”, a declarat Cătălin Predoiu la evenimentul de celebrare a 202 ani de atestare documentară a Poliţiei Române.
SUA au investit în combaterea drogurilor circa 200 de miliarde de dolari
Potrivit ministrului, în ultimii trei ani, Statele Unite ale Americii au investit în combaterea drogurilor circa 200 de miliarde de dolari.
“Este nevoie de investiţii. Foaia europeană antidrog este finanţată în acest an de bugetul de stat cu 1 miliard de lei. E mult, e puţin, nu vreau sa apreciez aici, e un moment de sărbătoare, dar dacă vrem poliţie şi eficienţă, trebuie să şi investim. În trei ani precedenţi, Statele Unite au investit în combaterea drogurilor, nu numai faza de distrugere a traficului, ci şi de tratare a efectelor sub aspectul victimelor şi a fazei de prevenţie, în jur de 200 de miliarde de dolari. Sigur ca sunt alte cifre, altă dimensiune, al fenomen.
Cred că trebuie să ne gândim foarte serios în perioada următoare, pe termen lung, 4-10 ani de zile, la modernizarea şi sub aspect logistic a Poliţiei Române”, a arătat Predoiu.
Predoiu: Partidele politice trebuie sa-şi pună problema serios dacă se angajează sau nu în modernizarea forţelor de ordine
Ministrul Afacerilor Interne a spus că partidele politice trebuie sa-şi pună problema serios dacă se angajează sau nu în modernizarea forţelor de ordine internă.
“În urmă cu 10 ani de zile, preşedintele Iohannis a avut o iniţiativă de a coagula un pact politic pentru apărare, pentru a garanta alocarea unui buget constant, ridicat, pentru apărare, şi a fost iniţiativa pozitivă, una dintre primele membre NATO care şi a arătat rezultatele. Făcând o paralelă, în anii care vin cred că toate partidele din România trebuie sa-şi pună problema serios dacă sau nu se angajează şi în modernizarea forţelor de ordine internă, pe măsura provocărilor pe care le avem.
Pentru că aşa cum contextul politic complicat ne obligă, în mod firesc, la preocupare de apărarea graniţelor, frontierelor, tot la fel avem nevoie în interior de o consolidare a climatului de ordine publică, a respectării legii, de întărirea democraţiei, pentru că nu ne putem permite ca generaţii tinere să fie distruse la modul propriu de consumul de droguri, de criminalitate de orice tip. Acest lucru se face şi cu prevenţie, dar se face, evident, şi cu combatere a celor care pun în circulaţie astfel de fenomene”, a afirmat Cătălin Predoiu.