Legea care interzice staționarea cu motorul pornit în orașe este cu un pas mai aproape de implementare după ce a trecut tacit de Senat.
Comisiile de specialitate nu i-au mai întocmit un raport suplimentar de respingere după ce Guvernul a transmis Parlamentului că susține inițiativa.
Senatul a adoptat, așadar, tacit inițiativa legislativă prin care se interzice staționarea mașinilor cu motorul pornit în municipii si orașe, după ce termenul de dezbatere a fost depășit.
Ce prevede proiectul
Proiectul prevede interzicerea staționării autovehiculelor cu motorul pornit, în orașe și municipii, cu excepția acelora care sunt autorizate să utilizeze semnalele speciale de avertizare luminoase, cum ar fi ambulanțele, mașinile de pompieri, de poliție, sau de transport marfă, care necesită putere de la motor pentru funcționarea refrigerării.
Demersul, menit să reducă poluarea în zonele aglomerate, a pornit de la de la o inițiativă civică dezvoltată în București.
Mai exact, în primăvara lui 2023 asociaţia Ecopolis a montat, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, dintre care 23 au fost la școlile vizate prin proiect.
Campania a dus în final la redactarea unei legi naționale
Această lege va putea modifica Codul Rutier, astfel încât acesta să prevadă interzicerea staționării cu motorul pornit.
Astfel, în cazul în care legea va fi adoptată, cei care o încalcă primesc la prima abatere avertisment, iar apoi amendă, care va fi cuprinsă între 100 și 200 de lei.
În multe ţări europene, legile sunt drastice în cazul șoferilor care staționează cu motorul pornit.
De exemplu, în Italia și Franța, șoferii nu pot staționa cu motorul pornit mai mult de 10 secunde, în Austria și Germania, 20, respectiv 40 de secunde. În caz contrar, pot primi amenzi de la 20 până la 750 de euro.