Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, şi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, au depus la Parlament un proiect de lege care reglementează “amenajarea, administrarea şi conservarea traseelor pedestre de interes naţional în scop recreativ”, conform Agerpres.
Obiectivul actului normativ este asigurarea cadrului legislativ instituţional şi investiţional pentru realizarea traseelor pedestre şi practicarea unor forme de turism durabil care vor contribui la dezvoltarea economică şi creşterea nivelului de trai al locuitorilor din oraşele mici şi zonele rurale, arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.
Ei consideră că legislaţia actuală nu defineşte clar acordul administraţiei publice locale pe raza căreia se află traseul pentru turism pedestru, acord care reprezintă o condiţie de omologare.
Totodată, aceştia consideră neclară menţionarea expresă a posibilităţii de desfiinţare a traseului de turism pedestru la iniţiativa autorităţii publice locale.
Iniţiatorii mai susţin că actuala reglementare nu cuprinde mijloacele juridice necesare pentru a asigura amenajarea, administrarea traseelor turistice de anvergură ce prezintă un interes naţional şi că nu este nici prevăzut un regim sancţionatoriu privind distrugerea sau alterarea traseului.
Ce urmează să fie traseul turistic pedestru
Potrivit proiectului, “traseul turistic pedestru de interes naţional în scop recreativ este calea de circulaţie pedestră a turiştilor, care traversează regiuni de importanţă naţională din punct de vedere cultural, istoric, natural sau peisagistic şi care poate fi parcursă pe durata a mai multor zile, dispunând de o infrastructură adecvată pentru turism care permite accesul şi explorarea în condiţii de siguranţă şi confort”.
“Acordarea statutului de traseu pedestru de interes naţional în scop recreativ se va face de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, la solicitarea administratorului traseului sau a iniţiatorului traseului, cu condiţia ca acesta sa fie persoană juridica de drept privat”, prevede actul normativ.
Statutul de traseu de interes naţional se aprobă prin hotărâre a Guvernului
“Se acordă statutul de traseu pedestru de interes naţional în scop recreativ în următoarele condiţii cumulative: a) străbate cel puţin 8 judeţe, cu o lungime de cel puţin 500 km, cu excepţia celor care promovează prin parcurgerea lor siturile naturale UNESCO cu o lungime de cel puţin 200 km; b) străbate mediul rural şi natural al României în proporţie de cel puţin 70% din lungimea traseului, având ca scop promovarea identităţii naţionale, a valorilor şi tradiţiilor zonelor tranzitate; c) uneşte siturile cu o importanţă istorică şi culturală majoră, cum ar fi monumente istorice, situri arheologice, locuri de patrimoniu UNESCO, oraşe cu o semnificaţie culturală deosebită, peisaje naturale unice, biodiversitatea, arii protejate (parcuri naţionale, parcuri naturale) care datorită valorii lor ecologice şi estetice pot fi considerate de interes naţional; d) contribuie la conservarea patrimoniului natural şi cultural-istoric şi educarea publicului cu privire la valoarea şi unicitatea regiunilor traversate”, prevede iniţiativa legislativă.
Verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute va fi realizată de către o comisie formată din reprezentanţi ai mai multor ministere în domeniu.
Proiectul prevede că traseele pedestre de interes naţional pentru scop recreativ nu necesită şi nu se supun unei proceduri prealabile de omologare ca traseu pentru turism.
Administratorul traseului
De asemenea, proiectul introduce conceptul de administrator al traseului, acesta fiind reprezentat de “unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora se află traseul, în parteneriat cu asociaţia de dezvoltare intercomunitară sau organizaţia neguvernamentală care a dobândit dreptul de amenajare, administrare şi conservare a unui traseu pedestru de interes naţional pentru scop recreativ”.
Iniţiativa stabileşte modalitatea de acordare a angajamentului de susţinere a traseului pedestru de interes naţional pentru scop recreativ de către autoritatea publică local pe a cărei zonă teritorial-administrativă trece traseul, respectiv a acordului scris al proprietarilor terenurilor aflate în proprietate privată, acestea fiind acordate pe întreaga durată de existenţă a traseului.
Proiectul mai prevede că “autoritatea administraţiei publice locale pe teritoriul căreia se situează segmentul de traseu va susţine şi finanţa întreţinerea şi dezvoltarea segmentului de traseu aferent teritoriului său, iar iniţiatorul traseului va amplasa şi aplica indicatoarele şi marcajele traseului, va asigura şi finanţa întreţinerea şi înlocuirea lor şi va promova traseul aferent scopului şi destinaţiei pentru care a fost creat”.
Totodată, actul normativ mai prevede posibilitatea ca traseele pedestre de interes naţional pentru scop recreativ să se suprapună cu cele de cicloturism sau de turism ecvestru. “Pentru sectoarele de traseu unde există suprapuneri, de beneficiile legale rezultate din omologarea traseului pentru turism pedestru, ecvestru sau de cicloturism vor profita şi traseele pedestre de interes naţional pentru scop recreativ”.
Sancțiuni
Actul normativ prevede sancţiuni cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă pentru cei care distrug, degradează sau aduc în stare de neîntrebuinţare elementele de traseu, precum şi pentru cei care deteriorează, mută fără drept semnele sau indicatoarele de orientare, cu consecinţa de a pune în primejdie viaţa şi integritatea persoanelor.
De asemenea, vor fi sancţionate cu amenzi de la 1.000 lei la 2.500 lei persoanele fizice şi cu amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei pentru persoanele juridice care nu respectă obligaţiile de administrator, împiedică accesul pe traseu sau în proximitatea acestuia, împiedică activităţile de marcare sau semnalizare a traseelor, deteriorează, ridică sau mută fără drept semnele sau indicatoarele de orientare.
Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, ca primă cameră sesizată, iar apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.