Liderii centrali ai PSD și PNL au decis ca în județele unde USR deține puterea să candideze pe liste comune. La prima vedere, ecuația părea simplă, dar aceasta s-a complicat rău de tot și a generat un adevărat taifun în teritoriu.
În Timiș situația este cea mai tensionată. USR are primăria Timișoara prin Dominic Fritz, iar PNL are CJ Timiș prin Alin Nica. La negocierile dintre liderii centrali ai PSD și PNL s-a convenit ca PNL să dea candidatul la Primăria Timișoara în persoana lui Nicolae Robu, iar PSD să dea candidatul la CJ Timiș în persoana lui Alfred Simonis.
Înțelegerea de la centru nu i-a picat deloc bine lui Alin Nica (PNL), actualul președinte al CJ Timiș, care a acuzat că liderii centrali ai PNL au ”vândut” județul Timiș pentru a avea candidatul la Sectorul 1 din București.
La Brașov și la Bacău este tensiune foarte mare
Liderii PSD și PNL au decis să meargă împreună și la Brașov, acolo unde USR deține primăria Brașov prin Alen Coliban. Înțelegerea de la centru presupunea ca liberalii să dea primarul la Brașov și să candideze George Scripcaru, iar PSD să dea președintele CJ Brașov.
Liderii PSD și PNL se lovesc de opoziția totală a lui Adrian Veștea, actual ministru al Dezvoltării și fost președinte al CJ Brașov.
De asemenea, la Bacău este tensiune foarte mare. Liberalii ar urma să dea candidatul la primăria Bacău, în persoana lui Mircea Fechet, iar PSD să dea președintele CJ Bacău, însă liderii din teritoriu ale celor 2 partide nu se înțeleg.
Miză mare în Ardeal
În zona Transilvaniei situația este una și mai specială. În județele cu populație majoritar maghiară, UDMR deține controlul absolut.
Liderii centrali ai PSD și PNL nu se înțeleg pentru a veni cu un candidat comun, dar din motive diferite de restul țării. Cei de la PNL vor să lupte neapărat pentru a câștiga la Mureș și Satu Mare, dar cei de la PSD n-ar fi prea doritori să intre în coliziune directă cu UDMR.
Conform surselor noastre, cei de la PNL au propus să dea ei candidații la primării și CJ-uri. Liberalii au un adevărat fief în Transilvania, iar pentru ei un non-combat în această zonă ar înseamna sinucidere curată. Efectul ar fi resimțit imediat și în alte județe din Ardeal, iar PNL ar putea plăti foarte scump.
În schimb, PSD nu mizează foarte mult pe zona Ardealului și ar prefera să conserve relația bună cu UDMR, pentru că este an electoral, vin alegerile parlamentare și prezidențiale, iar procentele UDMR s-ar putea dovedi un colac de salvare.
La București s-a cam decis jocul
La București situația a fost mai simplă pentru liderii PSD și PNL. La Primăria Capitalei vor merge cu medicul Cătălin Cîrstoiu.
La Sectorul 1, PNL va da candidatul în persoana deputatului George Tuță. La Sectorul 2, PSD va candida cu Dan Cristian Popescu.
O problemă este la Sectorul 5, în fieful lui Cristian Popescu Piedone. Dacă cei de la PSD și PNL nu îl conving pe Piedone să se retragă, atunci l-ar putea arunca în luptă pe Rareș Hopincă, actualul prefect al Capitalei.
La Sectorul 3 va rămâne Robert Negoiță, la Sectorul 4 va rămâne Daniel Băluță, iar la Sectorul 6 va rămâne Ciprian Ciucu.