Președintele Klaus Iohannis a declarat că reprezentanții țărilor NATO nu își exprimă preferințele pentru diverși candidați și totul se discută doar în interiorul NATO. Acest lucru pare să se aplice doar în cazul lui Klaus Iohannis, pentru că atunci când olandezul Mark Rutte și-a anunțat candidatura, cele mai importante țări din NATO au ieșit public și au declarat sprijinul. SUA, Marea Britanie, Franța sau Germania au anunțat sprijinul cât se poate de direct și de tranșant. În schimb, după ce Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura, nu a primit mesaje publice de susținere.
”Aceste poziții vor fi exprimate de statele respective și de reprezentanții lor, nu de mine. Despre aceste chestiuni nu se prea fac declarații decât în formatul NATO, dar pot să vă spun că sunt discuții foarte bune. Iar cu Prim-ministrul Mark Rutte ne întâlnim la fiecare Consiliu și la fiecare Summit, și discutăm. Avem o relație absolut normală, niciunul dintre noi doi nu dorește ca, prin această competiție, să se strice proiecte sau relații care au fost construite în ani, dimpotrivă. Deci este chiar o competiție constructivă.”, a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis vorbește despre sensibilități, în contextul în care nu a primit sprijin.
”Nu este uzual să se facă declarații după aceste negocieri. Rezultatele sunt deosebit de sensibile, fiecare stat vrea să facă anumite afirmații, dar ele să fie păstrate totuși în cadrul NATO. Vedeți, la NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul se stabilește consensual, și atunci aceste discuții sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze felul în care au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar, pentru a proteja aceste sensibilități, prefer să nu le spun public.”.
SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au exprimat clar pozițiile
SUA, Marea Britanie, Franța și Germania susțin candidatura premierului olandez, Mark Rutte, pentru a deveni următorul secretar general al NATO, într-un moment în care alianța se confruntă cu provocări majore pe fondul războiului din Ucraina și a întrebărilor cu privire la viitorul NATO, anunță The Guardian.
Întrebat la o conferință de presă, dacă Joe Biden îl susține pe Mark Rutte pentru șefia NATO, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby a răspuns:
„Ce pot să vă spun este că Statele Unite au transmis clar aliaților din NATO că noi credem că domnul Rutte ar fi un secretar general excelent pentru NATO”.
Marea Britanie a dat semnal de susținere pentru Mark Rutte:„Vrem un candidat puternic”, a declarat un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic Rishi Sunak, spunând că „sprijină cu putere” candidatura liderului olandez. „Rutte este foarte respectat în cadrul Alianţei, are referinţa serioase în probleme de apărare şi securitate şi se va asigura că alianţa rămâne puternică şi gata să asigure apărarea şi descurajarea”, a explicat el.
Premierul francez Gabriel Attal anunţă sprijinul Parisului pentru candidatura olandezului Mark Rutte la conducerea NATO.
Gabriel Attal a exprimat ieri, la Haga, sprijinul Parisului pentru candidatura omologului să olandez Mark Rutte la conducerea NATO, susținută deja de mai multe state membre, printre care Statele Unite, Marea Britanie și Germania, dar contestată de Ungaria, notează France- Presse.