Poate că noțiunea de ”stat de drept” nu spune mare lucru multor oameni, acest subiect fiind mai puțin dezbătut în politica românească, însă ocupă un loc principal pe agenda politicii europene. Vlad Botoș, europarlamentar USR, membru al Grupului Renew Europe, a organizat dezbateri pe această temă la București.
Statul de drept înseamnă respectarea legilor, valori democratice, instituții care funcționează și un echilibru al puterilor, iar corupția este una dintre problemele majore. Statul de drept, practicile nedemocratice, încercările de anihilare a opoziției prin schimbarea neprevăzută a regulilor jocului politic, prin șicane electorale, dar și prin anchete juridice și acuzații grave fără fundament solid au fost temele abordate într-un eveniment organizat la Bruxelles în cadrul căruia s-a atras atenția că există probleme nu doar în Ungaria și Polonia, care au fost prioritizate pe agenda europeană, ci și în alte state, iar subiectul principal a fost dovezile alunecării României spre un regim autocratic și erodarea democrației atât de greu câștigată de români.
Vlad Botoș, participant la această dezbatere vorbea despre necesitatea unei abordări oneste a problemelor din țara noastră. ”România este parte a Uniunii Europene, cu bune și rele. Este important să dezbatem deschis problemele sau posibilele probleme ale României atât atunci când este vorba despre drepturile noastre, cât și despre neajunsurile cu care ne confruntăm.
Tocmai pe acest principiu Cristian Ghinea, în colaborare cu European Liberal Forum, a organizat un eveniment la Bruxelles, la sediul Alianței Liberalilor Democrați Europeni, ALDE, unde politicieni din USR dar și din alte state europene au dezbătut subiectul corupției, al statului de drept, implicarea serviciilor secrete în viața politică, utilizarea instituțiilor statului pentru a intimida politicienii din opoziție.
Au fost analizate fapte și cazuri concrete de abuz al unor partide aflate la putere și s-a pus accentul pe importanța conștientizării și a aducerii la cunoștința mediului politic european a abuzurilor, a corupției din România dar și din alte state europene, a necesității creării unor instrumente europene prin intermediul căreia democrația să fie apărată și consolidată.
Am participat la eveniment alături de co-președinții ALDE Ilhan Kyuchyuk, Timmy Dooley, europarlamentarii Georgios Kyrtsos, Katalin Cseh, dar și de colegi din USR, vice-președinte Dan Barna, primarul Sector 1 Clotilde Armand, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.
Una dintre problemele majore pentru România este această coaliție a partidelor majoritare care încearcă să păstreze puterea cu orice preț, ignorând regulile democratice și legile justiției, utilizând instituții ale statului pentru a anihila opoziția politică și implicarea cetățenilor și a societății civile în luarea deciziilor.
O altă problemă majoră este restrângerea alarmantă a libertății presei, utilizând fie metode financiare, fie amenințări la adresa jurnaliștilor. Avem nevoie de o presă liberă care să nu mai răspândească manipulări și dezinformări pentru ca oamenii să fie informați corect, iar lupta murdară pe care o practică partidele cu tendințe puternic iliberale să nu împiedice oameni cinstiți să intre în politică și administrație.”
Corupția în România și utilizarea instituțiilor publice în interes personal sau de partid sunt probleme majore care afectează cu adevărat viețile noastre, ale tuturor, fie că e vorba despre nerespectarea regulilor și legilor, despre modul în care funcționează sistemul medical, dar și despre funcționarea democrației.