Senatorul PNL Iași Liviu Brătescu a analizat recentele atacuri ale unor oficiali ruși la adresa României. De profesie istoric, Liviu Brătescu și-a folosit expertiza pentru a explica de fapt care sunt sensurile acestor ieșiri agresive la adresa României.
„Nu trebuie nici să ne mire și nici să ne sperie declarațiile agresive și amenințătoare ale lui Medvedev sau a altor vuvuzele rusești. Trebuie să înțelegem că acesta e obiectivul diplomației lor de secole, de a crea panică și frică prin amenințări constante și cât mai aberante.
Ceea ce vedem acum nu e vreun interes brusc pentru România din partea unor lideri de opinie ruși, ci face parte din strategia de abatere a atenției de la faptul că Uniunea Europeană a cerut ca tezaurul României, confiscat de mai bine de un secol de Moscova. Din acest motiv s-a activat mașina de dezinformare și împroșcare cu noroi a Kremlinului / FSB”, a explicat senatorul Liviu Brătescu.
Într-o interpretare a reacțiilor exagerate rusești, Liviu Brătescu crede că cel mai important lucru este să nu ne pierdem cumpătul și să rămânem concentrați pe ceea ce contează cu adevărat, și anume asupra faptului că tezaurul României se află de mai bine de un secol la Moscova.
„Diplomația rusă nu are nicio reținere de a fi agresivă și mincinoasă. De ce s-ar jena, când acestea sunt metodele pe care le practică de decenii și au ajuns să se priceapă la ele atât de bine? Simțul ridicolului la televiziunile de propagandă ruse nu există. Se admite, ba chiar se cere tot ce este exagerat și aberant. Cu cât mai aberant, cu atât mai bine.
Deși furtul tezaurului nu e un secret pentru nimeni, iată că un stat care se pretinde pașnic și corect, în momentul dialogului începe să profereze amenințări, să arunce cu jigniri – dar să nu ne lăsăm păcăliți, aceste sunt doar vorbe în vânt pentru a ne abate atenția de la ceea ce rămâne important, și anume că Moscova ne-a furat tezaurul. Și mai joacă și cartea celui ofuscat și amenințat că noi am fi cei agresivi.
Să nu ne pierdem cu firea, să nu uităm ce este esențial, să nu ne fie frică.”, a conchis Liviu Brătescu.