Scandalul Roșia Montană se mută la DNA. Curg plângerile la adresa lui Marcel Ciolacu

Deputatul AUR Georgel Badiu a depus o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie prin care a adus la cunoştinţă caracterul penal al acţiunilor întreprinse de liderii politici Marcel Ciolacu, Marcel Boloş şi Nicolae Ciucă, în legătură cu procesul intentat de Gabriel Resources împotriva României, având ca obiect situl minier de la Roşia Montană, anunţă formaţiunea.

Deputatul AUR reclamă ”manipularea făcută de liderii politici PNL-PSD în ultimele două luni, până la aflarea verdictului în acest proces”, potrivit unui comunicat de presă.

”În luna ianuarie, presa anunţa că România va pierde procesul privind Roşia Montană. Jurnaliştii citau atunci „surse guvernamentale”, astfel că ne putem da seama de unde a plecat toată această manipulare care a adus un profit uriaş la bursă pentru Gabriel Resources, companie care ne transmite acum că nu are de unde să ne plătească nici măcar cheltuielile de judecată. Au urmat apoi emisiuni întregi în care atât premierul, cât şi ministrul Finanţelor, dar şi liderul PNL vorbeau despre cum România va trebui să dea companiei canadiene cel puţin două miliarde de dolari, după ce va pierde procesul”, precizează AUR.

„În concret, ca urmare a declaraţiilor sus-numiţilor, larg diseminate în spaţiul public, acţiunile companiei Gabriel Resources, companie listată la bursa din Toronto, au înregistrat o creştere fulminantă, de la 0,45 dolari canadieni per acţiune la 0,87 dolari canadieni per acţiune, într-o singură lună de zile. Dublarea preţului acţiunilor companiei Gabriel Resources la bursă este un rezultat din care persoane anume, avertizate asupra perspectivei de câştig imediat din despăgubirile ce urmau a fi achitate de România, au putut obţine un câştig imediat şi nemeritat”, susţine Georgel Badiu, în sesizarea depusă la DNA.

Potrvit AUR, ”diseminarea în spaţiul public a declaraţiilor de presă mai sus enunţate nu numai că se circumscrie sferei acţiunilor de dezinformare şi ştiri false, dar îmbracă şi caracter penal. În primul rând, poate fi atrasă răspunderea penală a acestora pentru infracţiunea de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, reglementată de art. 301 din Codul Penal”.

Cătălin Drulă a depus sesizări la DNA, ASF și ANI împotriva premierului PSD Marcel Ciolacu în cazul Roșia Montană

Președintele USR, Cătălin Drulă, a depus astăzi, 11 martie, plângere penală împotriva premierul PSD Marcel Ciolacu pentru manipularea pieței, abuz în serviciu, deturnarea de fonduri și înșelăciune în cazul Roșia Montană. Tot astăzi, președintele USR a trimis sesizări și la Autoritatea de Supraveghere Financiară și Agenția Națională de Integritate, cerând celor două instituții să verifice, potrivit atribuțiilor ce le revin, dacă premierul Marcel Ciolacu a încălcat legile.

În plângerea penală, președintele USR solicită verificarea încălcării legii cu privire la patru infracțiuni grave. În cele șapte pagini ale sesizării sunt menționate, în detaliu, argumentele juridice care au dus la formularea acestor acuzații. În denunț se arată că premierul Marcel Ciolacu, dar și ceilalți miniștri români care au făcut declarații înainte de finalizarea procesului știau că „declarațiile pe care le făceau erau de fapt false și înșelătoare sau, cel puțin, nu era necesar să fie afirmate și au acționat cu intenție directă. Aceste declarații au avut în mod rezonabil un efect semnificativ asupra prețului de piață al acțiunilor Gabriel Resources”.

„Declarațiile mincinoase făcute de Ciolacu cu privire la pierderea procesului Roșia Montană trebuie investigate de autorități și nu pot rămâne fără consecințe. De la abuz în serviciu până la manipularea pieței și subminarea intereselor economiei naționale, Ciolacu a bifat infracțiunile contra intereselor României. A dovedit încă o dată că nu este decât un combinator politic fără nicio intenție de a acționa în favoarea României”, subliniază Cătălin Drulă, președintele USR.

Exercitarea funcției de prim-ministru trebuie realizată cu un grad de responsabilitate superior față de alte funcții, având în vedere magnitudinea efectelor pe care gesturile publice făcute dintr-o asemenea poziție le generează. Premierul Ciolacu a dat dovadă nu numai de lipsă de responsabilitate, dar și de o rea-credință care intră în sfera ilicitului penal, aspect care trebuie clarificat de organele de justiție.

Valoarea acțiunilor Gabriel Resources s-a dublat în februarie, pe fondul declarațiilor PSD și PNL, care anunțau pierderea procesului și plata unor despăgubiri de 6 miliarde de dolari. Aproape exclusiv pe baza declarațiilor premierului PSD din România, acționarii au câștigat mai mult de 300 de milioane de dolari, într-o singură lună.

Sâmbătă, liderul opoziției a trimis o sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituția care supervizează tranzacțiile bursiere din Canada, pentru a investiga o posibilă manipulare a acțiunilor companiei Gold Corporation.

 

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 3244