‘Președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României’

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a invocat pe Nicolae Ceașescu, într-un interviu la Euronews. El vorbea în interviu despre stuful României.

„Nu vreau sa exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României”, a declarat ministrul.

„Nu cred că a spus acest lucru dacă nu era adevărat. Sunt de acord cu el”, a concluzionat ministrul.

Context

În octombrie 2023, Florin Barbu a inițiat, ca șef al comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, modificarea unei legi prin care zeci de mii de hectare din Delta Dunării, acoperite cu stuf, au fost declarate pajiști. Cu noua titulatură, terenurile puteau fi incluse în programele europene de finanțare. Iar beneficiarele unor subvenții de 5 milioane de euro erau două firme apropiate de familia baronului PSD Paul Stănescu. Plățile au fost oprite de șeful APIA, Ionuț Lupu, care între timp a fost demis. Parchetul European a cerut blocarea plăților către cele două firme apropiate de Paul Stănescu. Firmele solicitau bani europeni pentru recoltarea stufului din Deltă.

Barbu: „Noi am avut aprobare de la Comisia Europeană”

“În Parlamentul României s-a legiferat o directivă și un regulament prin care paludicultura a fost considerată activitate agricolă. S-a transpus în Parlamentul României, dar nu ministrul Barbu sau deputatul Barbu a semnat și a aprobat acea lege. Au aprobat această lege peste 200-230 de colegi deputați. Mai mult de atât, a trecut de Curtea Constituțională și a fost promulgată de președintele României. Deci, din punct de vedere legal, această lege a fost transpusă ca la carte”, a spus el.

„Avem răspunsul de la Academie. A fost notificat la Comisia Europeană și a fost aprobată de Comisia Europeană. Nu dăm această subvenție fără aprobarea Comisiei Europene. Noi am avut aprobare de la Comisia Europeană.”

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 3244