Analistul militar Radu Tudor vine cu un scenariu de foc, după ce Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la șefia NATO. El arată că jocul lui Klaus Iohannis ar putea fi altul, pentru că favoritul Mark Rutte joacă la două capete, iar liderii mondiali ar avea nevoie de o rezervă puternică, în caz că fostul premier al Olandei va vira brusc spre o altă funcție.
”Situaţia este în felul următor.
Secretarul General Jens Stoltenberg, probabil cea mai eficientă personalitate în această poziţie din istoria Alianţei, va pleca la 1 octombrie, după 2 prelungiri succesive ale mandatului său.
La final de septembrie, va avea loc o ceremonie la Cartierul General al NATO din Bruxelles pentru retragerea lui Stoltenberg.
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar trebui să fie cel care ţine locul, ca Sec Gen interimar, până la validarea unuia nou.
Pe 15 septembrie sunt alegerile prezidenţiale din România.
Mircea Geoană vrea să candideze la funcţia de preşedinte al României.
El a declarat că are două opţiuni : să plece din poziţia de Sec Gen Adjunct înaintea lunii septembrie, pentru a participa la campanie şi în alegerile propriu zise.
Sau să renunţe la alegerile din România şi să rămână Sec Gen interimar până apare noul nume validat de toate capitalele aliate.
Ca să renunţe la prezidenţiale, Mircea Geoană ar trebui să primească o ofertă solidă în viitorul imediat. De genul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi Securitate. Funcţie ocupată acum de Josep Borrell. Franţa ar cocheta cu această variantă, iar Macron se pare că lucrează deja la ea, cu mai multe variante de candidați. Inclusiv Geoană.
Dar cred că Geoană va fi mai degrabă tentat de politica dâmboviţeană decât de cea europeană.
Iar daca Geoană pleacă în august şi Stoltenberg la final de septembrie, Houston, we have a problem.
Klaus Iohannis a declarat că nu va pleca înainte de terminarea mandatului său, la 21 decembrie.
Ceva dă cu virgulă.
Avem nevoie de un Secretar General al NATO validat în timpul verii şi care să preia funcţia la 1 octombrie.
După tot tabloul descris mai sus, doar premierul Olandei Mark Rutte se califică pentru poziţia de Secretar General al NATO, fiind deja sprijinit de SUA şi Franţa, marii jucători pentru poziţia din fruntea Alianţei.
Mark Rutte ar putea vira, cu sprijinul lui Macron
PS : Mai este o variantă pe care am aflat-o la Bruxelles. Mark Rutte si Emmanuel Macron ar plănui să ia poziţia de preşedinte al Consiliului European pentru premierul Olandei. Să nu rămână Renew fără influenţă la vârful Europei. Varianta 2 a Parisului este poziția de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate.
În acest caz, Iohannis ar fi rezerva strategică, dacă Rutte virează brusc. Şi atunci totul are sens. Dacă nu e aşa, atunci pe aflăm pe nisipurile mişcătoare ale hazardului funcţiilor mari şi nu e bine deloc.”, scrie Radu Tudor, pe blogul personal.