Deputatul USR Iulian Bulai a adresat o scrisoare, luni, preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Theodoros Rousopoulos, în care îi solicită sesizarea Comisiei de la Veneţia referitor la modificările aduse legislaţiei electorale de către Guvernul PSD – PNL, prin ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută, cu trei luni înainte de data alegerilor.
USR acuză că PNL și PSD nu vor alegeri corecte
“Coaliţia PSD – PNL vrea să-şi conserve puterea cu potlogării, nu s-o câştige prin luptă electorală dreaptă. Constituţia e de plastilină pentru ei şi o îndoaie ca să creeze acest Frankenstein cu primari în funcţie încă jumătate de an, dar fără putere, doar să semneze de salarii, cu primari aleşi care aşteaptă pe la uşi şi consilieri care nu mai ştiu dacă sunt pe mandatul vechi sau pe mandatul nou. Votul îi încurcă, deci le fură oamenilor drepturile electorale cu manevre pe înregistrarea reşedinţei, iar partide cu europarlamentari aleşi sunt scoase din secţiile de vot, să nu iasă cumva din urne cine nu trebuie. Românii au construit democraţia timp de 30 de ani şi ea trebuie apărată de alba-neagra unor politicieni care se tem de popor şi care vor să înlocuiască legitimitatea unor alegeri corecte cu aranjamente pe din dos pe funcţii şi sinecuri. Îi mulţumesc preşedintelui Theodoros Rousopoulos pentru deschidere şi pentru atenţia pe care o va acorda acestui subiect atât de important pentru români”, a declarat Bulai, potrivit unui comunicat de presă al USR remis AGERPRES.
USR spune că legislația electorală nu putea fi modificată în Parlament, cu trei luni înainte de alegeri
În scrisoarea adresată preşedintelui APCE, USR aminteşte că ordonanţa de urgenţă pentru comasarea alegerilor locale şi europarlamentare a fost adoptată de Guvern cu trei luni înainte de data organizării alegerilor, subliniind că Executivul a ales varianta ordonanţei de urgenţă deşi legislaţia electorală nu poate fi modificată în acest fel dacă presupune “restricţionarea” unor drepturi electorale.
“OUG 21/2024 privează de dreptul de a vota pe tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani între data devansată a alegerilor şi cea iniţială. Totodată, prin reducerea perioadei pentru înregistrarea unui vot pe baza reşedinţei chiar înainte de alegeri, ordonanţa limitează semnificativ dreptul de vot al multor tineri, lucrători şi persoane, care se bazau pe legislaţia existentă. USR atrage atenţia preşedintelui APCE şi asupra eliminării arbitrare din birourile secţiilor de votare a PMP, partid care a obţinut mandate în Parlamentul European la precedentele alegeri europarlamentare. USR va face, în continuare, toate demersurile posibile pentru a se asigura că românii au parte în 2024 de un proces electoral corect şi transparent, care să răspundă celor mai înalte standarde de democraţie şi respect pentru drepturile electorale şi constituţionale”, se mai arată în comunicatul citat.