Toni Greblă explică de ce a fost eliminat PMP-ul

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a răspuns vineri acuzaţiilor aduse de PMP şi USR privind schimbarea algoritmului de desemnare a delegaţiilor în secţiile de vot, precizând că grupul minorităţilor naţionale trebuie să aibă reprezentanţi în toate scrutinele.

Citește și: Eugen Tomac: ‘ALERTĂ!!!!! PSD și PNL vor să scoată PMP din secțiile de votare’

“Nu e nicio modificare de ultimă instanţă, este vorba de faptul că reprezentantul Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor a fost trecut în etapa în care au fost trecute partidele politice parlamentare, deci a fost luat din etapa a treia şi a fost trecut în etapa întâi, pentru că acolo îi e rostul, pentru că partidele politice parlamentare erau trecute în prima etapă; în a doua etapă sunt partidele europarlamentare. Nu s-a pierdut, nu s-a câştigat niciun loc decât din etapa a treia a fost trecut în etapa întâi, la un loc cu toate celelalte partide parlamentare. Repet, este grupul parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, minorităţi naţionale altele decât cea maghiară. Şi din această cauză, ele, toate cele 27-28 de minorităţi cât compun grupul, trebuie să aibă şi ele reprezentanţi, şi au avut întotdeauna reprezentanţi în toate scrutinurile care au fost organizate în ţară, de 32 de ani încoace”, a spus preşedintele AEP, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Opoziția acuză un abuz al Guvernului

Preşedinţii USR şi PMP, Cătălin Drulă, respectiv Eugen Tomac, susţin că Guvernul a modificat textul ordonanţei de urgenţă privind comasarea alegerilor, astfel încât PMP este “scos din secţiile de vot”.

“Alertă de hoţie! În ultimul moment, textul OUG Ciolacu-Ciucă este modificat pentru a scoate PMP din secţiile de vot. Îi deranja că erau prea mulţi ochi ca să asigure integritatea votului. Îi deranja că erau prea mulţi ochi ca să asigure integritatea votului. Printr-o şmecherie de 2 bani, este schimbat algoritmul de desemnare a delegaţiilor în secţiile de vot şi PMP, partid cu europarlamentari, este scos în favoarea grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor (altele decât cea maghiară) care primeşte în premieră un reprezentant. Cu această modificare, în secţiile de vot rămâne să apere voturile voastre doar reprezentantul USR (probabil pentru că nu au găsit un algoritm plauzibil să ne scoată şi pe noi)”, a scris Drulă, vineri seară, pe Facebook.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 3244