Politicile în domeniul agriculturii sunt un punct important pe agenda discuțiilor Congresului PPE, organizat în intervalul 6-7 martie la București. PNL este gazda acestui eveniment politic important, care a adunat la lucrările sale președinții Comisiei Europene și Parlamentului European, dar și 13 șefi de state și de guverne din Europa.
Popularii europeni, din care fac parte și liberalii din România, pledează pentru alocarea unor fonduri importante pentru agricultură și dezvoltare rurală. Obiectivul PPE, asumat și de Manifestul electoral adoptat miercuri, este reducerea decalajelor între satele și orașele Uniunii Europene.
„Noi dorim ca oamenii, mediul rural, să aibă aceeași calitate a serviciilor publice, la fel ca oamenii de la oraș. Vom investi în infrastructură, în digitalizare, în servicii publice precum educație şi sănătate în mediul rural în următorii ani”, a declarat europarlamentarul PNL Sigfried Mureșan în cadrul unei conferințe de presă organizată în marja Congresului.
Acesta a arătat că PPE este un susținător al mediului rural și al fermierilor. „În timp ce alte familii politice în ultimii ani de zile au propus decizii care au împovărat fermierii, Partidul Popular European şi Partidul Naţional Liberal a fost singura forţă politică la nivel european care a apărat agricultura, a apărat fermierii şi a apărat mediul rural”, a menționat Mureșan.
Mesajul europarlamentarului liberal a fost și o replică indirectă la acțiunile de protest organizate de AUR pe parcursul zilei de marți în zona Romexpo, unde au loc lucrările Congresului. Potrivit liberalilor, soluțiile pentru fermieri sau alte categorii profesionale se găsesc înăuntrul acestui Congres, și nu în tabăra extremiștilor AUR, care încearcă să-i păcălească pe cei care își cer autentic drepturile, implicându-i în acțiuni violente.
În acest sens, PPE și PNL au în vedere elaborarea unui plan pentru zonele rurale, inclusiv cele vulnerabile, care să susțină dezvoltarea accelerată a acestora. Una din direcțiile importante ale acestui plan, sunt investițiile în infrastructura locală, care să permită o conexiune rapidă și care să ofere oportunități de dezvoltare pentru fermierii din zonă.
Toate aceste măsuri, spun reprezentanții PNL, vor fi consultate cu fermierii, astfel încât politicile care vor rezulta să fie luate în avantajul producătorilor agricoli, nu împotriva acestora.