Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost invitatul lui Mihai Gâdea în această seară, la Sinteza Zilei, difuzată la Antena 3 CNN. Între altele, el a vorbit despre digitalizarea în sistemul bugetar, dar și despre reformele promise.
„Sub nicio formă nu trebuie să aducem taxe noi în perioade de creștere economică, așa cum s-a întâmplat cu decizia de tăiere cu 25% în 2010. Ar fi o greșeală economică să procedăm astfel. Reforma administrativă este esențială și trebuie finalizată. Nu este vorba de tăiere, ci de reorganizare. Este o reformă așteptată de 30 de ani și nu poate fi implementată în doar 6 luni. Am început cu fiecare minister și vom continua cu fiecare agenție și companie“, a afirmat Ciolacu, în această seară.
Acesta a insistat asupra importanței reformei administrative și a reorganizării structurilor guvernamentale, menționând că aceasta este o prioritate pe agenda sa.
Marcel Ciolacu vrea să zguduie sistemul bugetar
„De aceea vorbesc despre o stabilitate de cel puțin 4 ani pentru România. Performanța este compromisă atunci când avem schimbări frecvente de premier. Avem nevoie de continuitate, așa cum a demonstrat și exemplul unui ministru al Transporturilor care a rămas în funcție timp de 2 ani, deblocând numeroase probleme. Nu putem să schimbăm ministrul transporturilor, al Finanțelor și al altor domenii la intervale de 6 luni. Greșelile sunt inevitabile, dar nu trebuie demonizate.
De aceea am început procesul de digitalizare. E-facturarea este în curs, deși cu dificultăți, iar trecerea la un sistem digital va aduce beneficii pe termen lung. Trebuie să trecem la o altă eră și să ne adaptăm la tehnologie. De 30 de ani promitem digitalizarea ANAF-ului și este esențial să acționăm acum, chiar dacă nu este întotdeauna plăcut pentru toată lumea“, a spus Ciolacu la Antena 3.
UPDATE. Ciolacu: pensiile recalculate, plătite integral din septembrie
„Au plecat foarte mulți, aproximativ 30%. Estimez că până acum au fost destituiți în jur de 1000 de șefi de servicii, însă acest proces va continua. Începem cu implementarea unui sistem de avizare unic – un ghișeu centralizat. Nu vei mai fi nevoit să te plimbi prin 7 uși, la 7 agenții diferite pentru a obține avize. Va fi un centru unic de avizare în fiecare minister, iar fiecare minister va proceda la propria sa reorganizare. Apoi, procesul se va extinde la nivelul agențiilor și companiilor subordonate. Este un proces care necesită timp, însă legislația a fost deja stabilită. Am făcut deja cel mai important pas în acest sens.“, a adăugat Ciolacu.
Cât despre reforma din sistemul pensiilor, întrebat dacă în septembrie, sumele rezultate după recalculare vor fi date integral sau în tranșe, Ciolacu a asigurat că vor fi date integral.
„Integral, începând cu data de 1 septembrie, sunt și bugetate. Întotdeauna discutăm despre pensii, un drept al părinților și bunicilor noștri. Ei au muncit pentru acești bani. Am făcut înțelegere, iar Comisia ne-a cerut: “Oameni buni, sunteți la un nivel de sărăcie cel mai scăzut din Europa, spun cifrele. Faceți ceva cu pensiile mici.” Și am creat un mecanism cu ministerul și cu Banca Mondială, astfel încât pensiile mici să fie majorate cel mai mult, pentru că așa este corect“, a mai spus Ciolacu.