În spiritul respectului pentru corecta informare a românilor, Partidul Umanist Social Liberal face următoarele precizări cu privire la informațiile apărute în mass-media cu privire la presupusul conflict de interese în care Cristian Popescu Piedone, Președinte Executiv al PUSL, s-ar fi aflat în urmă cu mai mulți ani:
- 1. Din punct de vedere procedural, raportul ANI trebuia comunicat, în primul rând, persoanei vizate, nicidecum vehiculat în spațiul public, afectând, din nou, imaginea și buna reputație a unui om deja lovit de nedreptatea unei decizii care l-a ținut un an de zile în spatele gratiilor, nevinovat fiind, după cum ulterior au constatat judecătorii care l-au eliberat.
- 2. Din punct de vedere tehnic și juridic, situația de la care a pornit investigația, a cărei soluționare a fost, în mod suspect, amânată timp de doi ani, în ciuda banalității conținutului său, este foarte simplă. Comisia de aplicare a L550/2002, în care primarul Cristian Popescu Piedone a fost acuzat că și-ar fi numit un afin (ginere), este formată din 5 membri:
- 1 reprezentant al Regiei autonome de interes local,
- 1 reprezentant al ANAF,
- 3 consilieri locali;
Cei 3 consilieri locali, printre care s-a aflat și ginerele lui Cristian Popescu Piedone, sunt desemnați pentru a fi membri ai Comisiei de aplicare a L550/2002 cu votul a două treimi din totalul consilierilor locali aflati în functie. Prin urmare, nu primarul decide cine sunt cei trei consilieri, el doar ia act de Hotărârea Consiliului Local privind desemnarea reprezentanților săi în respectiva Comisie, procedând ulterior la constituirea acesteia în integralitatea ei, cu cinci membri. Este evident, deci, că numirea respectivei persoane, afin al lui Cristian Popescu Piedone în Comisia amintită a constituit exclusiv actul de voință al Consiliului Local al Sectorului 5, nicidecum al primarului, acesta îndeplinind doar formalitatea prevăzută de lege, fără a fi în vreo culpă. Mai mult, eventualul său refuz, ca primar, de a emite dispozitia de constituire a Comisiei de aplicare a L550/2002 ar fi putut fi interpretată ca abuz în serviciu, Codul administrativ separând foarte clar atribuțiile primarului și ale consiliului local.
- 3. Din punct de vedere politic, dar mai ales în lumina celor menționate la punctul anterior, este cel puțin ciudat momentul comunicării acestei constatări, la doar o zi după ce Cristian Popescu Piedone și-a anunțat decizia de a-și depune candidatura pentru funcția de Primar general al Capitalei.
De aceea, în lumina responsabilității și respectului asumate față de românii care au investit, în ultimii aproape 20 de ani, încredere și speranță în el ca edil, dar și din credința în valorile umaniste fundamentale – Demnitate, Onoare și Curaj – Cristian Popescu Piedone nu se va lăsa intimidat de dosare fabricate și va continua sa lupta dreaptă pentru cetățenii Sectorului 5 și ai Bucureștiului.