Faptul că nu îşi anunţă candidaturile arată că şi dânşii sunt conştienţi că nu au candidaţi suficient de redutabili

Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, constată că, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, partidele parlamentare nu au anunţaţi candidaţii pentru funcţia de preşedinte al ţării. El este de părere că partidele fac acest lucru pentru că ştiu că nu au un candidat ”de calibru” pentru această funcţie. ”Faptul că nu îşi anunţă candidaturile arată că şi dânşii sunt conştienţi că nu au candidaţi suficient de redutabili ca să iasă cu ei în faţă şi de aceea se ascund în spatele acestor combinaţii”, susţine Mircea Geoană, potrivit news.ro.

”Ceea ce este puţin interesat este că, din mai multe partide, tot soiul de pseudo-invitaţii «să vină să ne caute la partid, să ne facă nu ştiu ce», şi mă uit cu amuzament, ca unul care a mai făcut sportul ăsta – mai demult, dar tot l-a făcut şi tot îl ştiu – este prima dată în istoria de 25 de ani a alegerilor româneşti când nu se ştiu candidaţii la prezidenţiale din partea partidelor româneşti parlamentare. Prima dată. Suntem în luna aproape martie, au devansat şi alegerile pentru septembrie, din motive pe care, poate, le vom comenta… pentru că este evident că nu au candidaţi de calibru pentru a putea fi aleşi de către români într-un moment atât de complicat şi au nevoie… Eu am fost coleg cu mulţi dintre ei şi nu mă dezic de cine sunt şi de cine am fost. Nu mă dezic nicio secundă. Eu nu spun că ei nu sunt buni sau nu ar fi buni pentru partid, pentru Guvern, pentru acel tip de nivel. Da, pot să şi continue, nu e o problemă, nu avem nicio dispută aici. Dar, pentru preşedinte, lumea aşteaptă un profil, un calibru, un tip de experienţă, un tip de soliditate pe care ei nu îl văd astăzi în aceste partide. Pentru asta amână şi de asta încearcă tot felul de combinaţii politicianiste în speranţa că poporul şi oamenii o să meargă pe o astfel de variantă. Nu vor merge acolo, pentru românii conştientizează, ca de fiecare dată”, a afirmat Geoană, marţi seară, într-un interviu la Antena 3.

El a spus că, dacă un partid nu are un candidat ”credibil, care să fie capabil să transcendă limitele propriului partid, la numărul imens de participanţi la alegerile prezidenţiale din România, un candidat standard şi care nici nu are profilul, fie vorba între noi, la nivelul aşteptărilor într-un astfel de moment istoric, eu cred că nu au şanse să câştige”.

”Nu spun că nu pot câştiga. Dar spun că, astăzi, o majoritate importantă a românilor de acasă şi din diasporă au o aşteptare diferită decât acest tip de… pare mai degrabă că există o înţelegere între câţiva politicieni şi că, de fapt, ei încearcă să închidă jocul democratic din România. O spun încă o dată: românii îşi vor alege preşedintele, nu combinaţiile de partide sau candidaţi individuali sau colectivi din partea unui conglomerat de partide. Acest lucru sunt absolut convins de el şi faptul că nu îşi anunţă candidaturile arată că şi dânşii sunt conştienţi că nu au candidaţi suficient de redutabili ca să iasă cu ei în faţă şi de aceea se ascund în spatele acestor combinaţii. Asta nu înseamnă că nu sunt oameni respectabili, că nu sunt oameni care nu pot să facă lucruri importante în statul român, că nu pot să conducă partide sau guverne. Nu despre asta este vorba. Pentru preşedinte românii aşteaptă într-un moment complicat un alt tip de profil de lider, asta spun eu”, a adăugat Geoană.

Eu, când spun că, dacă voi candida, voi candida independent, eu nu spun că… eu sunt mai degrabă nedependent de partide

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, fost preşedinte al PSD, afirmă că, dacă va candida pentru funcţia de preşedinte al României, va candida independent, pentru că este ”nedependent” de formaţiunile politice. ”Eu, când spun că, dacă voi candida, voi candida independent, eu nu spun că… eu sunt mai degrabă nedependent de partide. Nu înseamnă că nu voi lucra cu ele”, susţine el.

”Eu nu mai sunt în niciun fel de pătrăţică politică clasică din România, nu mai sunt, am trecut de acel moment. Eu sunt, în continuare, un om profund social în convingerile mele. Finalitatea politicii şi a tot ce face, şi a businessului este ca oamenii să trăiască mai bine, să fie mai puţină sărăcie. (…) Sunt lucruri sociale. Cred cu tărie că orice faci are o dimensiune socială. Şi dimensiunea creştină e o dimensiune socială. Convingerile mele economice sunt mult mai liberale, cred că, dacă nu avem sector privat puternic şi să lăsăm antreprenorii să-şi facă treaba, să nu mai schimbi Codul Fiscal odată pe lună că ţi se năzare ţie (…) Şi da, sunt profund conservator. Este vreo contradicţie, simţiţi în mine că este vreo chestiune electorală ca să fac cu ochiul la PSD sau la liberali sau la cineva? Nici gând! Ăsta sunt eu. Şi marele avantaj şi fericirea pe care o trăiesc este aceea că pot, în sfârşit, să spun cine sunt eu cu adevărat, în ce cred, fără să fiu obligat să mă duc în şablonul unui partid, în nevoile unui partid sau în aşteptările electorale ale unui alt partid. (…) De asta cred că şi în sondaje lumea se uită la mine şi la genul ăsta de profil cu mai multă deschidere pentru că simt că, de fapt, nu sunt prizonierul. Eu, când spun că, dacă voi candida, voi candida independent, eu nu spun că… eu sunt mai degrabă nedependent de partide. Nu înseamnă că nu voi lucra cu ele. Voi avea nevoie de majorităţi, de prim-miniştri, de miniştri buni. Nu este niciun fel de supărare acolo şi le respect munca”, a afirmat Mircea Geoană, marţi seară, la Antena 3.

Geoană a spus că, dacă pleacă din funcţia pe care o deţine la NATO şi merge ”la orice alt scaun de putere politică sau în NATO”, se aşază ”în secunda zero pe scaunul de influenţă pe care România îl merită”.

”Eu am fost la partid, ce să mai caut la partid? Eu am spus şi o spun încă o dată: pe toate cifrele, pe toate sondajele, în clipa de faţă un candidat independent care poate să reprezinte întreaga naţiune, nu doar un partid, are o şansă mai mare să câştige prezidenţialele decât un candidat de partid”, a mai spus Geoană.

El este de părere că un candidat comun al celor două mari partide, PNL şi PSD, nu ar schimba fundamental intenţiile de vot ale românilor.

”Nu, pentru că oamenii aleg un personaj politic, ca şi preşedinte, nu un candidat de partid”, a susţinut fostul candidat la preşedinţie.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482