Comasarea alegerilor, spaima radicalilor, oxigenul fondurilor

Alegerile din acest an sunt diferite de scrutinele din trecut. Pentru prima dată bătălia nu mai este una între stânga și dreapta. În întreaga Europă alegerile din 2024 nu mai sunt despre ideologii, ci despre a împiedica ascensiunea extremei drepte, care ar fi avantajată de o prezență redusă la vot. Specialiștii vorbesc chiar de o „policriză”, care include o multitudine de probleme – de la dificultățile economice la amenințările de securitate venite dinspre Rusia.

Următorii ani nu vor fi ușori, crizelor vor continua. Ne place sau nu, România este în mijlocul acestui tablou incert, iar partidele democratice vor da în acest an testul maturității: fie vor pierde timpul cu dispute între ele și se vor bloca în orgolii, fie vor ști să găsească un numitor comun pentru a păstra România relevantă în Europa și a nu împinge alegătorii spre soluții extremiste.

Dincolo de argumentul simplificării procesului electoral și al creșterii participării, comasarea europarlamentarelor cu localele ar aduce scrutinul european și miza lui mai aproape de cetățean.

Un rezultat la alegerile europarlamentare din 2024, în urma cărora marile partide democratice, PSD și PNL, vor fi bine reprezentate în cele mai puternice familii europene – popularii și social-democrații – înseamnă un plus pentru România și influență la nivel european. Aceasta se răsfrânge în capacitatea de a susține politici și a asigura că fondurile europene atât de necesare continuă să vină. Doar în anul acesta suma pe care România poate să o atragă este de 10 miliarde de euro.

Absorbiți în bula preocupărilor noastre zilnice riscăm să pierdem din vedere imaginea de ansamblu. Acum pericolul nu mai este doar instabilitatea, ci subestimarea importanței acestui moment. Pierderea de locuri în cele două mari familii ar aduce după sine riscul irelevanței pe scena europeană, pe care țara noastră nu și-o poate permite. Decredibilizarea României în Europa printr-un vot dat partidelor extremiste ar fi catastrofală pentru comunitățile locale.

Actuala coaliție de guvernare a menținut România pe un curs predictibil și stabil și a reușit să evite o criză economică ce putea fi costisitoare. În ciuda inflației, care continuă să genereze nemulțumire în rândul oamenilor, economia României a crescut, la fel și calitatea vieții. Nu același lucru se poate spune despre alte state europene, cum ar fi Germania, a cărei economie s-a contractat anul trecut.

Colaborarea dintre PSD și PNL nu este una ideală, ci una necesară. Pentru mulți alegători de dreapta probabil soluția nu este cea mai fericită, e de înțeles. Dar arareori viața ne pune în fața unor alegeri perfecte, de tip alb negru. România nu se poate izola de Europa și nici nu poate parcurge această perioadă de multiple crize cu impostori politici, care își iau lumină de la Moscova. Cele două mari partide sunt „obligate” să rămână împreună. De data asta continuitatea e mai bună decât schimbarea!

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482