Scenariu de avarie în coaliție. Ciucă și Bode se consultă la Senat, Ciolacu așteaptă variantele PNL (surse)

Președinții PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au stabilit vineri dimineață, într-o discuție telefonică, să se întâlnească pe parcursul zilei, au declarat surse din coaliție pentru Știripesurse.ro, pentru a discuta despre variantele de comasare a alegerilor.

O ședință a coaliției de guvernare nu a fost însă convocată până la ora transmiterii acestei știri. În funcție de rezultatul întâlnirii între premierul și liderul Senatului, o ședință a coaliției ar putea avea loc duminică pentru discuții aprofundate.

De principiu, PSD nu exclude o comasare a alegerilor, însă liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, ar prefera „să avem alegerile la timpul lor, așa cum prevede acum legea”, conform surselor citate.

Social-democrații consideră, de asemenea, că există obstacole legale importante în cazul în care s-ar dori comasarea alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Coaliția rezistă

„Mai e totuși o șansă pentru comasare”, au declarat surse din coaliție, însă timpul se scurge repede și săptămâna viitoare se iese din termenele constituționale pentru modificarea legislației și stabilirea datei alegerilor, cel puțin în cazul în care s-ar merge pe comasarea localelor cu europarlamentarilor.

„Orice-ar fi, coaliția rămâne în picioare și nu pleacă nimeni de la guvernare”, au asigurat surse din conducerea PSD.

Viziunea PNL

În tabăra PNL, Nicolae Ciucă și secretarul general Lucian Bode au discutat vineri la biroul din Senat al lui Ciucă. Liderul PNL va respecta mandatul primit de BPN și nu va discuta despre un eventual candidat unic la prezidențiale. De asemenea, nici o listă comună cu PSD la parlamentare nu poate fi negociată cu PSD în lipsa unui mandat al partidului, au declarat surse liberale pentru Știripesurse.ro.

Un scenariu luat în calcul de PNL este ca, dacă nu se poate ajunge acum la o înțelegere, alegerile europarlamentare să se desfășoare de sine stătătoare, urmând ca ulterior, în funcție de rezultatele pe care le obține fiecare partid, discuția de comasare a alegerilor să se reia. PNL ar fi dispus să discute o comasare a alegerilor parlamentare cu turul II al alegerilor prezidențiale.

Secretarii generali ai PNL și PSD, Lucian Bode și Paul Stănescu, s-au întâlnit săptămâna aceasta în sediul liberalilor din Modrogan, unde au discutat aproape 3 ore despre scenariile pentru alegeri.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482