Remus Pricopie, rectorul Școalii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), îl critică pe Mircea Geoană pentru declarații politice făcute în interviul de luni seara de la Digi 24. Potrivit lui Pricopie, secretarul general adjunct al NATO a încălcat cutumele organizației pe care o reprezintă.
„Alegerile prezidențiale 2024 – cel mai greu test al democrației și politicienilor din România
Există riscuri semnificative de deturnare a alegerilor prezidențiale din 2024 spre subiecte de tip extremisto-putinist. Tocmai de aceea, în acest an, aș recomanda seriozitate maximă, chiar și în contextul unor competiții electorale dure între partidele politice serioase.
Respectarea legilor și a normelor politice și diplomatice naționale și internaționale este obligatorie. Dorințele sau proiectele politice personale nu justifică încălcarea normelor diplomatice.
În acest context, declarațiile lui Mircea Geoană, din păcate, ies din sfera cutumelor pe care un înalt oficial NATO trebuie să le respecte. NATO trebuie să colaboreze cu țările membre, nu să fie instrumentalizat de oficialii săi ca platformă a unor deconturi politice cu mize naționale.
Sunt convins că a fost o scăpare pe care Mircea Geoană o va corecta pe viitor”, scrie Remus Pricopie pe Facebook.
Declarațiile lui Mircea Geoană
Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană, exclus din partid, afirmă că oficiali ai PSD, printre care Marcel Ciolacu, au mers la el ”în birou” să îi ceară să candideze pentru alegerile prezidenţiale, susţinut de PSD. El explică faptul că, pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, PSD nu are capacitatea de aduna voturi pentru a câştiga scrutinul.
El a amintit că a fost ”dat afară” din PSD, partid despre care a spus că l-a ”slujit cu multă bună credinţă”, şi că PSD a făcut acest lucru cu candidaţii care au pierdut alegerile.
”Am auzit ceva. Mi-a spus cineva, nu am urmărit ştirile, au vorbit chiar să existe la prezidenţiale o formă de rocadă în viitor: a apărut ceva de genul ăsta? Eu, când am auzit asta, mi-am adus aminte de Putin cu Medvedev, de rocada lor. Deci atenţia foarte mare! Eu nu ştiu care va fi rezultatul, dar ştiu un singur lucru: nu cumva să exagereze în a transmite un semnal că partidele, între ele, într-un conclav de lideri, decid ceea ce românii vor să decidă şi destinul românilor”, a mai afirmat Geoană.
Geoană evită să spună dacă va candida la alegerile din acest an, afirmând doar că, în opinia sa, România nu a avut ”niciodată, în 35 de ani aproape, o alegere pentru preşedintele României mai importantă decât cea din anul acesta”. ”Mă gândesc şi la interesul meu şi al familiei mele – este normal să ne gândim fiecare dintre noi la noi – , mă gândesc şi la interesul ţării, mă preocupă ce se întâmplă în România, sunt pasionat de ţara mea”, susţine Geoană. El adaugă că, pentru prima dată în ultimele decenii, există posibilitatea alegerii unui preşedinte care să fie independent de partidele politice.