România face toți pașii procedurali pentru a implementa salariul minim european, obiectivul Guvernului fiind ca niciun român să nu mai câștige sub 500 de euro de la 1 ianuarie 2025. În acest sens, Guvernul va crește salariul minim de la 1 iulie 2024 la 3700 de lei. Aceasta va rezulta într-un salariu minim net crescut cu 138 de lei, aducând în mână un total de 2217 lei pentru angajați.
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, arată că toate aceste creșteri ale salariului minim înseamnă, de fapt, implementarea salariului minim european în România.
”Este, de fapt, implementarea salariului minim european în România.
Acesta sume au fost avansate încă de anul trecut. Nu luăm o decizie de pe o zi pe alta. Dar este un principiu cu care Marcel Ciolacu a venit, ca de la 1 ianuarie 2025, să nu câștige nimeni sub 500 de euro net.
Toate aceste elemente trebuie puse într-un context. Directiva este aprobată, trebuie să o transformăm în lege, principiile sunt foarte clare. Ideea de bază este să nu dezechilibrăm, dar trebuie să aibă și oamenii cu ce trăi”, a spus Marius Budăi la Antena 3 CNN.
De la 1 ianuarie, obiectivul Guvernului este ca salariul minim pe economie să depășească 500 de euro.
”Am discutat anul trecut că la 1 iulie 2024 salariul va fi de 3700 de lei, dar este și acel deziderat de care vorbea Marcel Ciolacu ca de la 1 ianuarie 2025 să nu mai avem salarii minime sub 500 de euro”, a mai spus fostul ministru.
Ce înseamnă salariul minim european
Pentru România vorbim despre trei variante analizate în acest moment la Ministerul Muncii.
În primul rând, vorbim despre o indexare cu rata inflației.
Apoi, salariul minim garantat pe țara ar putea fi majorat și în funcție de coșul minim de cumpărături, însă această variantă este puțin probabilă, având în vedere că nu există informații actualizate.
Și nu în ultimul rând, este vorba despre majorarea salariului minim în funcție de salariul mediu pe țară. Vorbim despre 50% din acest venit şi cel mai probabil se va merge pe această variantă.