Senatorul PNL Vlad Pufu i-a solicitat, joi, explicaţii primarului municipiului Buzău, Constantin Toma, cu privire la refuzul de a introduce obligativitatea testării legumelor în pieţele administrate din oraş, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au trimis în judecată cinci persoane acuzate de infracţiuni contra sănătăţii publice, conform Agerpres.
Pe parcursul anului trecut, PNL Buzău a lansat o campanie de strângere de semnături pentru testarea legumelor în pieţe, iniţiativa luând naştere după ce o anchetă a procurorilor a arătat că mai multe persoane ar fi folosit substanţe chimice în afara normelor legale în agricultură. În cadrul unei emisiuni la postul Digi 24, senatorul Vlad Pufu i-a solicitat primarului Toma să explice motivul pentru care a refuzat să dea curs iniţiativei de a introduce testarea legumelor şi fructelor în pieţe.
Anchetă
“După cum ştiţi, procurorii buzoieni au trimis în judecată săptămâna trecută câţiva fermieri care foloseau substanţe interzise, mă refer la pesticide interzise în exces, contaminând practic, otrăvind legumele şi fructele pe care ulterior le duceau în pieţele din Buzău. Întrebarea mea este de ce consideraţi dumneavostră că este mult mai util un proiect de 12 milioane de euro, proiectul Aqualand, pentru care dumneavoastră nu aţi consultat niciun buzoian, în detrimentul unui proiect pe care noi l-am propus, acela de a testa zilnic sau măcar săptămânal fructele şi legumele din pieţele din Buzău împotriva pesticizării în exces şi a cărui valoare este de 30.000 euro. Ştiţi foarte bine că am depus un amendament pe care dumneavoastră l-aţi respins şi atunci întrebarea mea este următoarea, de ce vă opuneţi cu atâta încăpăţânare, cu atâta vehemenţă unui proiect pentru care au semnat deja 4.000 de buzoieni într-o petiţie pe care v-au adresat-o?”, a fost întrebarea adresată de senatorul liberal Vlad Pufu primarului Constantin Toma (PSD).
Demers politic
Primarul Toma a răspuns că există deja autorităţi care au în atribuţii testarea produselor din spaţiile comerciale, motiv pentru care nu vede oportună iniţiativa respectivă.
“Este un demers politic al domnului senator PNL care va participa la alegeri împotriva mea la Buzău, sper să participe. Noi în momentul acesta avem două organisme naţionale care au lege, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Agenţia Naţională Fitosanitară (ANF), cu laboratoare, cu oameni, cu tot ce trebuie. Chiar dacă am face această cheltuială, trebuie să te duci într-un laborator acreditat, iar laboratoarele acreditate le au numai aceste două organisme. Nu mai pot cheltui nişte bani de la Buzău, iar acei oameni care au fost arestaţi şi acum sunt în proces, ei pregăteau producţia pentru supermarketuri. Probabil pieţele din Buzău vând 10-15% din legumele pe care le consumă buzoienii. Din comoditate, majoritatea cumpără din supermarketuri. Pe cei din supermarketuri cum îi controlezi, unde se consumă probabil 80%, se cumpără, din legumele, carnea şi restul …”, a răspuns primarul Buzăului.
Trimiși în judecată
Cinci persoane au fost trimise recent în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice neautorizate pentru culturi destinate comercializării şi contrabandă calificată, după ce ar fi comercializat şi folosit substanţe chimice periculoase cu bună ştiinţă la înfiinţarea unor culturi de castraveţi şi roşii deşi o bună parte dintre produsele respective erau neomologate şi mortale în anumite cantităţi.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalului Buzău, cauza a fost înaintată spre judecată Judecătoriei Pogoanele.
Anchetatorii au arătat că, pe parcursul anului trecut, o persoană domiciliată în judeţul Ilfov ar fi achiziţionat mai multe substanţe chimice neomologate la nivelul Uniunii Europene cu scopul de a le revinde în pieţele din municipiul Bucureşti şi unor legumicultori. Printre producătorii agricoli care ar fi achiziţionat substanţele chimice s-ar fi aflat şi doi buzoieni din localitatea Glodeanu – Sărat care le-ar fi utilizat ulterior pentru înfiinţarea unor culturi de castraveţi. În cele din urmă, îngrăşămintele chimice ar fi folosite şi pentru stropirea unor culturi de roşii.
În urma cercetărilor, procurorii au dezvăluit că persoanele care ar fi folosit substanţele chimice pentru culturile de legume aveau cunoştinţă de gradul ridicat de pericol la care se supuneau eventualii clienţi, pentru propriul consum înfiinţând culturi separate.
“Dintre substanţele toxice pe care persoanele menţionate le ofereau spre comercializare (…) o substanţă de protecţia plantelor denumita ‘Canprin, aflată în recipient din plastic cu inscripţii în limba turcă, produs neomologat în România, o substanţă de protecţie a plantelor cu efect de coacere timpurie a tomatelor şi a castraveţilor vândută drept ‘Ethrel’, cu etichete cu inscripţii în limba turcă, ‘Maysal 48 SL’, produs neomologat în România. Inculpaţii erau conştienţi de pericolele la care s-ar fi expus dacă ar fi consumat legumele pe care le deţineau în solarii, deşi urmau să comercializeze aceste legume către populaţie, menţionând că ‘ei nu vor mânca roşii până la vară’. Aceştia erau dezinteresaţi de urmările pe care le-ar fi putut produce acele legume consumatorilor, înfiinţând şi culturi separate, doar pentru consumul propriu, pe care nu le stropeau cu substanţe”, au mai arătat procurorii.