Viorica Dăncilă, fost premier al României, a declarat, în direct la Antena 3 CNN, că a aflat din presă despre prelungirea cu încă cinci ani a licenței pentru Roşia Montană.
Ministerul Afacerilor Externe a adresat o scrisoare, în iunie 2021, ministrului Culturii de la acea vreme, Bogdan Gheorghiu, în care a prezentat problema, litigiul dintre Statul român și Gabriel Resources.
”Ministerul Finanțelor prezintă opinia avocaților României din dosarul arbitral conform căreia există un risc semnificativ ca înscrierea sitului în LPM UNESCO să conducă la atragerea răspunderii statului și, în consecință, la pronunțarea unei sentințe arbitrale prin care li se va recunoaște reclamanților dreptul la despăgubiri substanțiale. În acest context, Ministerul Finanțelor propune amânarea procedurii de înscriere a dosarului ”Peisajul Cultural Minier Roșia Montană” în LPM UNESCO până la momentul comunicării hotărârii arbitrale a ICSID. Conform procedurilor UNESCO, România nu mai poate solicită o nouă amânare (referral) pentru examinarea înscrierii dosarului în LPM, la sesiunea CPM din 16-31 iulie 2021”, se arată în respectiva scrisoare trimisă de Ministerul Afacerilor Externe către ministrului Culturii.
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii de la acea vreme, răspunde ulterior la această scrisoare și spune practic că, deși România ar putea suferi consecințe drastice, procedura de înscriere a Roșiei Montana în UNESCO va continua.
”Ținând cont de decizia Guvernului din 16 ianuarie 2020, Statul Român a cerut, la data de 31 ianuarie 2020, reluarea procedurii de înscriere a Peisajului Cultural Minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial și a transmis Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO o serie de informații actualizate privind acest dosar”, se arată în răspunsul lui Bogdan Gheorghiu, de pe data de 21 iulie 2021.
Vorica Dăncilă a confirmat faptul că licența pentru Roșia Montană a fost prelungită în anul 2019 fără ca ea să știe acest lucru.
„Da, este adevărat. Conform Art.50 din Legea Minelor, Agenția Națională pentru Resurse Minerale poate emite avize și licențe de exploatare. Până aici, nu s-a încălcat în niciun fel legea.
Dar Agenția Națională pentru Resurse Minerale știa de acest litigiu. În iunie 2019, a emis avizul pentru încă cinci ani, pentru că prima dată, conform Legii Minelor, se dă pe 20 de ani acest aviz, cu posibilitate de prelungire pentru cinci ani. A emis acest aviz, fără să informeze Guvernul. Normal era să avem o Hotărâre de Guvern.
(…) Gândiți-vă că se dau licențe pentru foarte multe zăcăminte, dar având în vedere importanța zăcământului de la Roșia Montana, trebuia să vină o informare către primul ministru, iar această prelungire sau faptul că nu vom prelungi, iar eu vă spun că decizia era să nu prelungesc, trebuia făcută printr-o Hotărâre de Guvern.
Nu a existat această Hotărâre de Guvern, s-a făcut această prelungire, a apărut în presă. Din presă am aflat acest lucru și am cerut demisia șefului ANRM. Nu și-a dat demisia.
După știți că a fost problema cu miniștri, nu aveam șase miniștri în Guvern, au fost foarte multe probleme”, a declarat fostul premier, Viorica Dăncilă, la Antena 3 CNN.