Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, citat de Agerpres, că o comasare a alegerilor va încuraja oamenii să se prezinte la vot în număr cât mai mare.
„Mâine va avea loc şedinţa coaliţiei în care se vor stabili mai multe aspecte şi probabil că vom avea o predictibilitate cu privire la ceea ce se va întâmpla în anul electoral. Faptul că se discută diferite scenarii nu e un lucru rău. De fiecare dată cred că e bine să discutăm care sunt cele mai eficiente moduri pentru democraţie şi cele mai bune metode prin care oamenii se prezintă la vot în număr cât mai mare şi să aleagă reprezentanţii”, a afirmat social-democratul, la Parlament, întrebat în legătură cu scenariul unei posibile a doua comasări a alegerilor prezidenţiale cu parlamentare, după cele europarlamentare şi locale.
Există precedent
Întrebat dacă o posibilă comasare ale alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare ar fi constituţională, Simonis a răspuns: “Spuneam că nu vreau să comentez scenarii, dar vreau să vă întreb dacă scrie undeva în Constituţie când sunt alegerile parlamentare, dacă e trecută data undeva. Ştiu că e în Statele Unite în Constituţie trecută. La noi nu şi vreau să vă reamintesc, în 2004, alegerile parlamentare au fost în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Competiţia Năstase – Băsescu”.
“Deci, în România, au mai fost alegeri comasate. Cum să fie neconstituţionale?”, a adăugat Alfred Simonis. „Nu este obligatorie (suprapunerea alegerilor – n.r.), dar nici nu scrie undeva că e interzis”, a completat el.
Prezența la vot
El a menţionat că alegerile europarlamentare comasate cu cele locale ar aduce o prezenţă mai mare la vot.
“O prezenţă mai mare la alegerile europarlamentare, asta aduce practic comasarea cu alegerile locale, pentru că alegerile europarlamentare sunt alegerile la care se prezintă cei mai puţin români la urme. Comasarea cu alegerile locale ar aduce mai mulţi oameni la vot implicit pentru alegerile europarlamentare. O astfel de comasare şi o prezenţă crescută pentru alegerile europarlamentare este un lucru care este în favoarea oricărui om sănătos la cap, deci a fiecărui partid politic. Fiecare partid ar trebui să-şi dorească cât mai mulţi oameni la vot. (…) Principiul reprezentativităţii trebuie să primeze în orice tip de alegeri”, a evidenţiat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor.
Întrebat în legătură cu situaţia primarilor care vor candida la alegerile locale pe listele altor partide, Simonis a explicat: „E o chestiune de bun simţ şi de logică elementară. Dacă Guvernul vine cu alegeri mai devreme ar fi absurd ca primarii să piardă mandate, deci, cu siguranţă, se vor găsi metode”, a mai spus deputatul PSD.