Discuțiile privind comasarea alegerilor încing scena politică din România. Dacă PNL și PSD susțin măsura la unison, opoziția spune că e vorba de o strategie pentru a păcăli alegătorii. Din mai multe zone vin însă semnale că totuși comasarea se va face. Secretarul general al Guvernului, Adrian Țuțuianu, intră decis pe subiect.
Secretarul general al Guvernului vine cu un argument nou: Comasarea s-a făcut și în alte state UE
“Parlamentarele cu prezidențialele au fost întotdeauna, până în 2004 au fost desfășurateîn aceeași zi, cel puțin turul 1 al alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare, deci nu ar fi o chestiune de noutate. Problema comasării alegerilor a fost adusă în discuție în cadrul coaliției de către PNL. UDMR a depus un proiect de lege care are în vedere comasarea alegerilor din toamnă, cele locale cu alegerile prezidențiale. Era normal să existe o discuție. Mâine va avea loc ședința coaliției în care se va stabili calendarul alegerilor din acest an. Sunt argumente și pro și contra unui asemenea demers.
Nu există nicio prevedere constituțională sau legală care să interzică comasarea. Am avut de-a lungul istoriei noastr edin ultimii 35 de ani mai multe situații în care anumite procese electorale au fost comasate. Ultimul în anul 2019, au fost comasate alegerile cu un referendum pe tema justiției, promovat de Klaus Iohannis și aplaudat atunci de USR și PNL care erau partide de opoziție. Comasarea alegerilor s-au decis și în Marea Britanie, și în Franța, și în Belgia, și în Olanda, țări cu tradiție democratică.
Eu cred că este în interesul democrației să avem o participare cât mai mare la procesul electoral. Știți foarte bine că alegerile europarlamentare nu geenrează un interes deosebit. În schimb alegerile locale generează un astfel de interes și ar crește participarea, a spus Țuțuianu la B1TV.